Britaniji hitno treba 800 mesara, nudi im vize na šest meseci

Izvor: Rojters/video/printscreen

Velika Britanija će zbog nedostatka radne snage i poremećaja u lancima snabdevanja stranim mesarima po hitnom postupku ponuditi 800 viza na šestomesečni period, izjavio je ministar životne sredine Džordž Ostis.

Farmeri širom zemlje objašnjavaju da su Bregzit i pandemija kovida-19 izazvali pravi egzodus radnika iz istočne Europe koji su radili u klanicama i fabrikama za preradu mesa, ostavljajući svinje da se gomilaju u odgajalištima i na poljima širom zemlje.

“Omogućićemo radnicima iz klanica i fabrika za preradu mesa da, u okviru programa za sezonske radnike, dođu na šest meseci. To će nam pomoći da rešimo problem prevelikog broja svinja na farmama i omogućiti proizvođačima mesa da zakolju što više svinja”, naveo je Ostis.

Prema njegovim rečima, biće potrebno oko 800 mesara. Takođe je objasnio da je industrija proizvodnje svinja, a i prehrambena industrija uopšte, zbog pandemije kovida-19, a ne Bregzita, izgubile veliki broj radnika.

“Mogli su da ostanu, ali je veliki deo njih hteo da tokom teškog razdoblja pandemije bude sa svojim porodicama, pa su napustili Britaniju”, rekao je Ostis.

Takođe je najavio da će pravila o prevozu za vozače iz EU biti ublažena i da će tokom dvonedeljnog razdoblja moći u Britaniju da putuju koliko žele.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*