Brnabić: Cenimo stav Maroka o integritetu Srbije

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Rabatu sa premijerom Maroka Sadedinom El Otmanijem kojem je rekla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav te zemlje o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

U godini kada se navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Maroko, bilateralni odnosi ocenjeni su na sastanku kao odlični i bez otvorenih pitanja, navedeno je u saopštenju.

Ovo se pre svega odnosi na političke odnose, dok ima prostora za dodatno osnaživanje privredne saradnje i robne razmene, zaključili su u razgovoru predsednici Vlade Srbije i Maroka.

„Republika Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kraljevine Maroko o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršku koju ste pružili protiv članstva tzv. ‘Kosovo’ u UNESKO i u drugim međunarodnim organizacijama“, naglasila je Brnabić.

Premijeri Brnabić i El Otmani složili su se da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost, mirno rešavanje svih sporova jer je to preduslov svakog razvoja.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno unaprediti ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Maroka.

Kao posebno važne oblasti za razvoj saradnje izdvojene su informacione tehnologije i komunikacije, turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, elektroenergetika, farmacija i hemijska industrija.

„S obzirom da ste pre ulaska u Vladu, radili u privredi i da imate ogromno iskustvo u privlačenju investicija, verujem da biste Vi mogli imati važnu ulogu u unapređenju ekonomskih odnosa i trgovinske razmenu između naše dve zemlje“, izjavio je premijer Maroka Sadedin El Otmani na sastanku.

Predsednica Vlade pozdravila je nedavni povratak Kraljevine Maroko u članstvo Afričke Unije, kao i veliki doprinos Maroka programima saradnje „Jug-Jug“, koji su usmereni na razvoj zemalja afričkog kontinenta.

El Otmani rekao je da Maroko vidi Srbiju kao veoma važnu zemlju regiona i očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija.

Premijer Maroka potvrdio je da se ta zemlja zalaže za razvoj i unapređenje saradnje sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

Brnabić je istakla da pratimo i visoko cenimo reformske procese, kao i veoma značajnu ulogu koju u njima ima NJKV prijateljskog Maroka, njegova ekselencija Mohamed VI.

Brnabić boravi u Maroku povodom učešća na Konferenciji o svetskoj politici (World Policy Conference – WPC).

Na Konferenciji o svetskoj politici, koja se danas završava u Marakešu, Brnabić je u u petak je sa premijerom Albanije Edijem Ramom učestvovala na panelu na kome su razgovarali o budućnosti Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju regiona.

Takođe, predsednica Vlade Srbije sinoć je bila počasni gost na svečanoj večeri koju je, povodom Konferencije o svetskoj politici, upriličio ministar spoljnih poslova Maroka Naser Burita.

Na večeri je počasni gost bio i vaseljenski patrijarh Vartolomej I koji je, u razgovorima tokom večere, čestitao premijerki Brnabić na odvažnosti u razgovoru na panelu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom, koji je u vodila na Konferenciji o svetskoj politici. Vaseljenski patrijarh je istovremeno zamolio Brnabić da prenese njegove pozdrave patrijarhu Irineju.

Konferencija o svetskoj politici, prvi put je održana 2008. godine, a pokrenuta je od strane predsednika i osnivača Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations – IFRI) Tjerija de Monbrijala.

Na desetoj po redu Konferenciji o svetskoj politici učestvovalo je više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata, koji su u okviru plenarnih sesija razmatrali aktuelne političke, ekonomske i bezbednosne teme.

„Iako ima neslaganja, ne treba zatvarati vrata“

Brnabićeva je da su Srbija i Albanija sa Konferencije o svetskoj politici u Maroku poslale važnu poruku da iako između njih postoji potpuno neslaganje oko jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne treba da zatvaraju vrata za dijalog u ostalim sferama.

„Primer dijametralne suprotnosti i neslaganja oko tako važnih i otvorenih pitanja, koja su pre svega i emotivna pitanja, ne treba da zatvara sva vrata za dijalog u svim ostalim sferama i to je i bila i osnovna pozitivna poruka sa našeg panela i sa celokupne konferencije“, rekla je Brnabić poslednjeg dana posete Maroku.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je sa albanskim premijerom Edijem Ramom praktično otvorila konferenciju, prvim zajedničkim panelom.

„Konstatovali smo da imamo veliko otvoreno pitanje, a to je pitanje – takozvane republike Kosovo, jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i tu imamo u potpunosti neslaganje. Ono što je bilo dobro je što smo na ovom panelu pokazali da iako imate velika otvorena politicka pitanja, dijalog treba da postoji zato što je dijalog jedini način da napravimo regon stabilnijim“, navela je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, stabilnost regiona je preduslov za ekonomski i politički i društveni prosperitet svih zemalja u regionu.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*