Brnabić: Inovacije da budu motor razvoja ekonomije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je otvorila danas najveći forum investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu „Belgrade Venture Forum“ i poručila da je cilj vlade da srpska ekonomija bude zasnovana na inovacijama kako bi imali održiv i dinamičan rast.

Brnabić je rekla na šesto forumu, na kome učestvuje 30 inovativnih preduzetnika iz više od deset zemalja koji će predstaviti svoje ideje pred više od 50 investitora, da je naš privredni razvoj sada zasnovan na investicijama, ali i da su veoma važne inovacije i digitalizacija.

Brnabić je rekla da je vizija vlade da se posle teških strukturnih reformi koje je sprovela prethodna vlada zahvaljujući čemu je napravljena makroekonomska stabilnost i fiskalnu konsolidacija da se napravi rast na zdravim osnovama, a to su povećanje izvoza i produktivnosti, na čemu treba da radi sadašnja vlada.

„Borimo se u regionu za investicije poslovnom klimom, subvencijama i povoljnim poslovnim okruženjem. Da bi imali održivi i dinamičan rast moram oda se okrenemo ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i to ova vlada mora da uradi. Nisam sigurna da ćemo moći u ovom mandatu da završimo, ali bar da napravimo iskorak“, naglasila je Brnabić.

Rekla je da je cilj digitalizacija i obrazovanje, kao i inovacije i veći fokus i investicije u nauku, istraživanje i razvoj, preduzetništvo i kulturiu.

Učesnici iz celog sveta upoznaće se sa inovacijama, tržišnim i tehnološkim trendovima.

Najvažnije teme će obuhvatiti unapređenje investiranja, sportske, finansijske i agro tehnologije, kao i rast poslovanja i unapređenje elektronske trgovine.

Otvaranju foruma prisustvuju i predsednik predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ambasador Kraljevine Holandije Henk van del Dol.

Veća podrška start ap i inovacionim kompanijama

Vlada će više podržavati inovativne i start ap kompanije i pregovara se da u 2018. bude veći budžet za inovacioni fond, izjavila je  Ana Brnabić.

„To  će biti još jedan način za podršku tim kompanijama“, navela je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da će ove nedelje biti sa EIB biti potpisan ugovor o finansiranju za novu zgradu odnosno laboratoriju Elektronskog fakulteta u Nišu, za start ap inovacione kompanije koje se bave hardverom.

„Potpisaćemo i ugovor o finansiranju za naučno tehnološki park Niš“, dodala je ona.

Kaže da je planirano  da se uloži 50 miliona evra u  tu vrstu infrastrukture i da će ti projekti koji se realizuju sa EIB obuhvatiti završetak naučno tehnološkog parka Novi Sad, uvođenje digitalizacije u poljoprivredi sa Biosens institutom u Novom Sadu, novu laboratoriju odnosno lamelu u Nišu u okviru naučno tehnološkog parka, novu zgradu  za Institut za fiziku u okviru saradnje sa CERN-om, kao i novu zgradu za FON.

Brnabić ističe da je cilj da se svima pokaže na uspešnim primerima da je to moguće raditi u našoj zemlji i da se ohrabre mladi i inovativni da probaju i da se ne plaše neuspeha.

Podsetila je da je Izrael u poslednjih 10 godina postao vodeća zemlja u svetu po podršci start ap i lider u inovacijama, zato što je ulagala država godišnje 450 miliona dolara u  prethodnih 10 godina u podršku start  ap i inovacionim kompanijama.

To Srbija ne može da uradi, ali možemo da imamo više naučno tehnološki parkova, gde će mladi ljudi sa inovacijama da imaju besplatnu podršku, prostor kako bi u  periodu od pet do sedam godina razvijali svoje ideje i tržište.

„Mi smo 2015. smo konačno napravili naučno tehnološki park u Beogradu, ta infrastruktura je bila zatvorena od 2008. godine, uložili smo puno para da popravimo infrastrukturu i danas oko 60 kompanija radi u parku. Sada oslobađamo još jednu zgradu u okviru parka gde je sada jedinica za upravljanje projektima, izbacujemo administraciju da bi oslobodili prostor za nove start ap kompanije“, dodala je ona.

Brnabić navodi da će do kraja sledeće godine biti završen naučno tehnološki park u Novom Sadu sa više od 19.000 kvadrata za start ap i inovacione kompanije i da će još oko  10.000 kvadrata biti za Fakultet tehničkih nauka.

Uskoro izmene Zakona o deviznom poslovanju

Ana Brnabić najavila je da bi izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju trebalo da budu pred poslanicima u parlamentu do kraja godine.

Brnabić je rekla da su izmene tog zakona važne za uvođenje E trgovine u Srbiji.

„Pripremamo i Zakon o investicionim fondovima, izmene Zakona o trgovini, a završili smo zakon o E upravi, koji trenutno usaglašavamo u okviru valde“, rekla je Brnabi.

Premijerka je rekla da ceo taj pravni okvir konačno moramo da završimo.

„Još vagamo da li će se prodavati Komercijalna“

Ana Brnabić je rekla da se se država priprema za eventualnu privatizaciju Komercijalne banke, ali da to nije konačni zaključak vlade i da će tek biti doneta odluka.

„Još vagamo koje je najbolje rešenje“, rekla je premijerka ističući da će država svakako biti veoma obazriva i da neće pristati na bilo koga ako se uđe u proces privatizacije.

Na pitanje novinara da li će „ovo što se dešava“ (afera) u Komercijalnoj banci uticati na eventualnu privatizaciju, Brnabić je rekla – spremamo se za privatizaciju Komericijalne banke, ali to nije konačni zakljucak vlade , na tom zaključku se radi.

„Svakodnevno razgovaramo sa suvlasnicima IFC i EBRD i vagamo šta je u najboljem interesu građana i države“, navela je premijerka.

Ona kaže da je, po njoj, najbolje da se krene u privatizaciju, pošto je država Srbija manjinski vlasnik.

„Čak i ako krenemo tražićemo strateškog partnera, koji je dobar i ukoliko se jave neke od najačkih banaka postoji mogućost da valda proda i svoj udeo u banci, ali to ne mora da zanači, bićemo obazrivi u privatizaciji i videćemo da li će to biti u najboljem i najdugočnijem interesu Srbije“, istakla je Brnabić.

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*