Brnabić na sednici skupštine o izboru Vlade: Šest ciljeva, Srbija finansijski i ekonomski stabilna

Beograd, 28. oktobra 2020. - Srbija je danas mnogo drugacija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugacija nego 2014. godine, prestala je da bude zemlja koja nize istorijske poraze i postala zemlja koja pobedjuje, porucila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabic, na pocetku izlaganja ekspozea pred poslanicima. FOTO TANJUG / NIKOLA ANDJIC / an
BEOGRAD –

„Srbija je danas mnogo drugačija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. godine, prestala je da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje“, poručila je mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić. „Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa – borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije“, naglasila je Brnabić u izlaganju ekspozea pred poslanicima.

„Počeli smo konačno da verujemo u sebe, u sopstvene kapacitete i uspeh, ne tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo“, rekla je Brnabić koja je vodila i prethodnu vladu, dodajući da joj je čast da po drugi put traži podršku za program rada vlade koji predlaže.

brnabic,skupstina

Tanjug (Rade Prelić)

Ona je ukazala da je Srbija, na međunarodnom planu, postala zemlja koja se poštuje i uvažava, vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan je partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi.

Takođe, Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja, dodala je Brnabić.

„Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosečna neto plata veća od 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća“, navela je ona.

Mandatarka je rekla da sve to treba da bude na ponos svim građanima, jer smo to, kaže, uradili svi zajedno:

„Radili smo zajedno, borili smo se zajedno, menjali smo naše navike i razmišljanja, kako bi mi sami bili uspešniji, i kako bi onda naše društvo bilo uspešnije“.

„Ovo što smo uradili u poslednjih šest do sedam godina je bilo sve osim lako“, navela je Brnabić.

skupstina, srbije, brnabic, 2

Tanjug (Nikola Anđić)

Brnabić je naglasila da će nova vlada biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta i imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa.

Šest ciljeva Vlade Srbije

„Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa – borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije“, naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da će nova vlada u skladu sa potrebama, izazovima sa kojima se suočavamo i rezultatima otvoriti nove teme koje će dalje doprineti snazi naše zemlje i kvalitetu života u njoj.

U ekspozeu pred poslanicima, naglasila je da je neophodno da se gradi dalje na postignutim rezultatima, a svako od ministara će, u svom resoru, imati svoje prioritete, dok će vlada imati osnovne pravce delovanja.

Brnabić je istakla je da je prvi cilj borba protiv virusa Kovid 19 i jačanja našeg zdravstva.

Posle rasprave u parlamentu, očekuje se glasanje i polaganje zakletve koja glasi:

„Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu.

Drugi prioritet je očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Treći cilj je, kako je podvukla, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, dok je cectvrti prioritet očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije.

Zatim, peti prioritet novoj vladi su vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu, a šesti dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Ukazala je da je kao premijer Srbije 2014. godine, Aleksandar Vučić započeo transformaciju naše zemlje.

„Do 2017, kada sam kao mandatar predstavljala program za rad Vlade, ova prva (i najteža) faza transformacije je već dala očigledne rezultate. Srbija je postigla finansijsku i makroekonomsku stabilnost, značajno je smanjena nezaposlenost (na 13 odsto), počeo je da se vidi oporavak ekonomije (rast u 2016. je bio 3,3 odsto)“, podsetila je ona.

Brnabić je navela da je Srbija značajno poboljšala uslove poslovanja što se videlo kroz skok na Duing Biznis listi Svetske banke i po tome što su strane direktne investicije u Srbiji 2017. već dostigle 2,6 milijardi evra.

Rešavanje teških pitanja

Ukazala je da je Srbija krenula da rešava i rešila neka od teških pitanja koja su decenijama ozbiljno ugrožavala naš budžet kao što su Železara Smederevo i RTB Bor, a Srbija je, dodala je, postala kredibilan partner i politički i ekonomski.

„Ta Vlada bila je Vlada kontinuiteta sa ekonomskom, unutrašnjom i spoljnom politikom koju je postavio Vučić 2014. godine, s tim što je imala zadatak da krene u sledeću fazu transformacije naše ekonomije i našeg društva“, objasnila je ona. Brnabić je istakla da je ta transformacija, neophodna kako bi nastavili da gradimo našu ekonomiju i jačamo naše društvo, bila je sveopšta digitalizacija – privrede, obrazovanja i javne uprave.

Ona je podvukla da je uspešno započeta važna transformacija ka društvu i ekonomiji zasnovanim na znanju i inovacijama.

„Ostvarili smo mnogo dinamičniji rast našeg BDP-a: od 2016. do 2020. godine, BDP Srbije je ukupno porastao 14,8 odsto. U 4. kvartalu 2019. godine i u 1. kvartalu 2020., Srbija je ostvarila najviši kvartalni rast BDP-a u Evropi, dok je u 2. kvartalu ostvarila jedan od najmanjih padova privrede. Ove godine bićemo zemlja sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi“, prenela je ona.

Stopa nezaposlenosti je, kako je ukazala, opala za preko šest odsto, a registrovana zaposlenost je porasla za skoro 10 odsto, što je oko 200.000 radnih mesta.

brnabic, skupstina1

Tanjug (Nikola Anđić)

Prosečne zarade su, kaže, danas više za 34 odsto, a minimalna zarada je povećana za 52 odsto u odnosu na 2016. godinu. Kreditni rejting Srbije je, podseća, unapređen sa BB- na BB+ i danas smo na korak od investicionog rejtinga.

„Učešće javnog duga u BDP-u je dodatno spušteno sa 67,8 odsto krajem 2016., na 48,4 odsto početkom 2020. godine. Iako je ove godine došlo do povećanja učešća javnog duga u BDP-u zbog krize uzrokovane korona virusom, Srbija je uspela da održi nivo učešća javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto (56,8 odsto)“, rekla je Brnabić.

Ukazala je da je inflacija održana unutar predviđenih okvira ili je čak išla blago ispod njih.

Strane direktne investicije su dostigle rekordnih 3,6 milijardi evra u 2019. godini, skoro duplo više nego u 2016. godini. Izvoz roba je dostigao 17,5 milijardi evra 2019. godine, što je skoro 46 odsto više nego 2015. godine.

Izvoz IT usluga u 2019. godini bio je, navodi, skoro dva puta veći nego u 2016. godini i iznosio je 1,42 milijarde evra. Suficit u 2019. godini u razmeni IT usluga najveći je u razmeni bilo koje robe ili usluge iz Srbije.

U nekim oblastima, prema njenim rečima, Srbija je samo u ove prethodne tri godine otišla dalje i menjala se brže nego mnoge zemlje Evrope.

„Od 2017. godine, Informatika je obavezan predmet u osnovnim školama od 5. razreda, kada učenici počinju da uče blokovsko programiranje, dok od 6. razreda uče i tekstualno programiranje, da bi se u 8. razredu već susreli sa elementima nauke o podacima“, objasnila je ona.

Brnabić je ukazala da je od ove školske godine za prvake uveden predmet Digitalni svet kroz koji od malih nogu uče da shvataju svet u kome žive, i da budu spremniji, svestraniji i sa više samopouzdanja nego njihovi vršnjaci u drugim delovima Evrope i sveta.

„U srednjim školama skoro 2 odsto učenika ide u specijalizovana IT odeljenja. Obezbedili smo pristup internetu u svim osnovnim školama i uložili smo dodatnih 10 miliona evra u pristup brzom internetu za 1.000 škola. Danas imamo 10.000 digitalnih učionica, a kompletna digitalizacija škola mora da se završi do 2022.“, rekla je Brnabić.

Srbija neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština

Brnabić je izjavila  da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

Istakla je da će, pored zdravstvenih, ova vlada imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom, nastavkom dijaloga o normalizaciji i uspostavljanju ZSO.

„Od ZSO, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, stojimo iza našeg potpisa i očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore“, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

brnabic, skupstina, ekspoze

Tanjug (Nikola Anđić)

Ističe da će nova vlada nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na KiM, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu.

Poslanici sa Kosova i Metohije nose maske sa amblemom ZSO

Poslanici u Skupštini Srbije sa Kosova i Metohije na današnjoj sednici, na kojoj treba da bude izabrana nova Vlada Srbije, nose zaštitne maske sa amblemom Zajednice srpskih opština.

Poslanici Danijela Vujičić, Milan Savić, i Ljubomir Marić izabrani su sa izborne liste Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima održanim 21. juna.

Mandatarka Ana Brnabić rekla je danas u ekspozeu pred poslanicima da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

„Prioriteti ce biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica“, navela je Brnabić.

Na tom važnom pitanju koje je, ističe, i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, vlada će sve svoje aktivnosti i poteze koordinirati sa predsednikom Srbije Vučićem i predstavnicima srpskog naroda na KiM.

„Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju je naš apsolutni prioritet“, zaključila je Brnabić.

Presecanje izvora finansiranja i mreže uticaja mafije

Brnabić je izjavila da će presecanje izvora finansiranja i razbijanje mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima onih koji se bave organizovanim kriminalom, biti dve ključne tačke kojima će se zadati „odlučujući udarac organizovanom kriminalu“.

Brnabić je u ekspozeu pred narodnim poslanicima naglasila da je pred novom vladom ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala i mafije, koja je, kako je navela, pomislila da je jača od države i da može njome da upravlja.

„Naš posao je da pokažemo da je država uvek jaka, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da niko od njih neće biti zaštićen“, poručila je Brnabić.

Kako je kazala, u ovoj borbi prevashodno se obraća bezbednosnim službama koje se moraju posebno baviti bezbednošću predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je objavio i pokrenuo rat protiv mafije.

„Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega – verbalni ili fizički – postane očekivan i razumljiv“, kaže Brnabić.

brnabic, govornica, skupstina

Tanjug (Nikola Anđić)

Ona je navela da je finansijska moć onih koji se bave organizovanim kriminalom ogromna.

„Naša energija da se ovome suprotstavimo mora biti veća. Ovo ću i lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka i boriću se za istinu, svakodnevno i neumorno, protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika Republike i njegove porodice“, kazala je Brnabić i dodala da će za pobedu nad organizovanim kriminalom biti preko potrebno učešće svih grana vlasti, a, pre svega, pravosuđa.

„Pružićemo punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala, svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom“, naglasila je ona.

Očekuje u tom smislu podršku svih građana Srbije, ali i apsolutnu podršku zakonodavne i sudske vlasti.

„Ovo je borba za našu zemlju i za budućnost naše dece. Nemam dilemu, u borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik i garantujem da ćemo umeti da zaštitimo volju naših građana i čoveka kome su oni direktno i lično dali poverenje da vodi Srbiju u nove pobede“, zaključila je Brnabić svoj ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije.

Dalje ekonomsko jačanje i podizanje standarda građana

„Dalje ekonomsko jačanje Srbije i podizanje životnog standarda građana biće među glavnim prioritetima Vlade Srbije“, izjavila Brnabić.

„Ova vlada mora da radi još više, sa još većom energijom i većom predanošću, jer iako nismo ona zemlja kakva je Srbija bila do pre šest ili sedam godina, ni sa ovim rezultatima nisu svi ljudi u Srbiji osetili dovoljno i konkretno poboljšanje kvaliteta života“, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, gde je predstavila ekspoze.

U smislu koliko novca imaju u svojim novčanicima, šta sebi i svojoj deci mogu da priušte za taj novac, da li imaju asfaltiran pun do kuće, da li njihova deca i unuci imaju internet u svom selu, da li mogu lako do dođu do lekara i dobiju adekvatnu negu, dodala je Brnabić.

Istakla je da će biti realizovan program „Srbija 2025“, kao program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima će vlada raditi kako bi do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije.

To su projekti, kako kaže, koji će u svakom smislu značiti mnogo bolji kvalitet života za sve naše građane.

U putnoj infrastrukturi za svega nekoliko godina uspeli smo da izgradimo 320 km novih autoputeva, što je više nego u prethodne četiri decenije, rekla je Brnabić.

Započeta je izgradnja još 290 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, navela je ona.

„Nastavljena je izgradnja autoputa „Miloš Veliki“ do Požege, započeli smo izgradnju Moravskog koridora od Pojata do Preljine. Gradimo deonicu Ruma – Šabac – Loznica i autoput od Beograda ka Sarajevu (deonica Kuzmin – Sremska Rača)“, navela je Brnabić.

Takođe, Valjevo će biti povezano autoputem „Miloš Veliki“ deonicom Iverak – Lajkovac.

„Uskoro završavamo i poslednju deonicu na brzoj saobraćajnici Kragujevac – Batočina, a radovi su u toku i na obilaznici oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj potoka“, kaže Brnabić.

Kada govorimo o železničkoj infrastrukturi, navodi da su započeti radovi na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad i da će već krajem sledeće godine naši građani putovati između ova dva grada za 25 minuta.

vlada, srbije, skupstina

Tanjug (Rade Prelić)

Sledeće godine počinjemo sa izgradnjom Fruškogorskog koridora, metroa u Beogradu i Autoputa mira deonicu Niš – Pločnik koja je izuzetno važna za Prokuplje i Kuršumliju.

Vlada proevropska, zadatak da ubrza proces evropskih integracija

Brnabić  je izjavila da je vlada koju predlaže proevropska i dodala da će njen zadatak biti da ubrza proces evropskih integracija.

Prvi korak ka tome, ističe, jeste promena Ustava Srbije u delu pravosuđa, koja je, kaže, neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima.

Brnabić je podsetila da je u prethodnom mandatu vlada, nakon opsežnih javnih konsultacija koje su trajale nešto više od 18 meseci, kao i konsultacija i podrške Venecijanske komisije, Skupštini uputila inicijativu za izmenu Ustava.

Ističe da je to bitno kako bi naše društvo imalo pravosuđe koje je nezavisno od svih političkih uticaja, ali i mnogo efikasnije i odgovornije prema građanima.

„Nastavićemo da podržavamo izmene Ustava u oblasti pravosuđa u cilju pronalaženja najboljih rešenja za naš pravni sistem“, rekla je Brnabić u ekspozeu.

Kada je reč o medijskom prostoru, usvojena je, podseća, Medijska strategija za period do 2025. godine.

Vlada je, kaže, taj posao uradila u partnerstvu sa medijskim i novinarskim udruženjima, čiji predstavnici su činili polovinu članova Radne grupe za izradu Medijske strategije.

Transparentnost i inkluzivnost celog procesa podržali su, navodi Brnabić, partneri iz Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer.

Dodaje da je ista Radna grupa nastavila i rad na Akcionom planu za implementaciju strategije koji će, ističe, biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom redu nove vlade.

Nastavljamo pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad (tzv. Vojvođansko P) i brze saobraćajnice Sombor – Kula – Vrbas – Bečej – Kikinda, kojima ćemo povezati sve delovi severa zemlje, kaže Brnabić.

Navodi i da izdvajamo sredstva za izgradnju severne obilaznice oko Kragujevca, obilaznice oko Loznice i obilaznice oko Novog Sada sa novim mostom preko Dunava, a do 2023. godine treba da započnu radovi na autoputu „Vožd Karađorđe“ i izgradnja južnog kraka autoputa Beograd – Sarajevo (deonica Požega – Užice – Kotroman).

Nastavak izgradnje autoputa na Koridoru 11 „Miloš Veliki“ od Požege do Boljara ostaje jedan od prioriteta.

„Nastavljamo i sa modernizacijom i rekonstrukcijom železničke mreže. Sledeće godine počinjemo sa radovima na deonici brze pruge Novi Sad – Subotica i sa modernizacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, a istovremeno radimo na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za modernizaciju pruge od Beograda do Niša, i od Niša do Preševa“.

Nakon završetka pripreme dokumentacije čija je izrada u toku, započećemo sa radovima na rekonstrukciji barske pruge, čime će glavni železnički pravci na Koridorima 10 i 11 u potpunosti biti pokriveni, rekla je mandatarka.

Ubrzo će biti gotova i tehnička dokumentacija za izgradnju savremenog Dispečerskog centra iz koga će se upravljati celokupnim železničkim saobraćajem u Srbiji.

Brnabić kaže se završetak očekuje 2023. godine. Ističe da vlada neće zaboraviti istok zemlje.

Pored izgradnje autoputa „Vožd Karađorđe“, radiće se i na izgradnji brze saobraćajnice do Golupca, od Koridora 10 preko Požarevca i Velikog Gradišta.

Sve ove investicije biće propraćene gasifikacijom ove regije i formiranjem zone specijalizovane za hemijsku industriju u Prahovu, navela je ona.

Radovi na proširenju kapaciteta Luke Prahovo će započeti sledeće godine i, na ovaj način, uz postojeće investicije, istočni deo zemlje postaje neuporedivo konkurentniji za privlačenje stranih i domaćih investitora, rekla je Brnabić.

Takođe, biće nastavljeno ulaganje u razvoj vodnog saobraćaja, a aerodrom Morava će biti proširiti sa još jednom dodatnom pistom.

Program „Srbija 2025“ predviđa i ulaganja u poljoprivredu, turizam, digitalizaciju i obrazovanje, sportsku infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, brigu o mladima i populacionu politiku.

„On će nam biti zvezda vodilja u našem radu na konkretnim projektima kako bi se, u svakom smislu, dalje unapređivao kvalitet života svih građana Srbije“, kazala je Brnabić.

Obrazovanje ostaje prioritet nove vlade

Brnabić je naglasila da će obrazovanje ostati jedan od ključnih prioriteta nove vlade, te da će se raditi na osnaživanju ljudskih kapaciteta.

„Od aprila sledeće godine, Srbija će prvi put imati jedinstveni informacioni sistem prosvete“, naglasila je Brnabić u ekspozeu u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da će Srbija prvi put imati jasan pregled celokupnog obrazovanog sistema koji će omogućiti da se donose informisane odluke o strateškim ulaganjima, kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe srpskog društva i ekonomije.

Kako objašnjava, u Srbiji će se tačno znati koliko je država uložila novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da se poboljšaju efekti tih ulaganja.

„U narednom periodu dodatno ćemo podržati razvoj predškolskog vaspitanja povećanim ulaganjima u vrtiće, opremanjem predškolskih ustanova i podrškom stručnom kadru“, istakla je Brnabić i naglasila da su uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama i završavanje nove Strategije obrazovanja važni zadaci koji su pred Srbijom.

vlada, srbije, 1, skupstina

Tanjug (Rade Prelić)

Kada je reč o srpskoj dijaspori, Brnabić je podsetila da je u prethodnom mandatu vlade pojednostavljen postupak priznavanja inostranih diploma, izmenjena Uredba o carinskim povlasticama kako bi ljudi iz dijaspore mogli da se vrate u Srbiju, ne plaćajući carine na sopstvenu imovinu.

„Uveli smo poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i pokrenuli ‘Tačku povratka’ koja pruža informacije našoj dijaspori na koje sve načine može biti uključena u srpsko društvo“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da „Tačka povratka“ već radi na proširenju svog programa kako bi u budućnosti bila ne samo partner dijaspori prilikom povratka, već i partner u pronalasku zaposlenja, poslovnih, investicionih i drugih prilika u Srbiji.

Ona je takođe naglasila da mora da se nastavi rad na jačanju inovacionih kapaciteta kako bi se nastavila tranzicija ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju, proizvodnji i aktivnostima sa većom dodatom vrednošću, i time poveća naša opšta konkurentnost.

„Tokom mandata prethodne Vlade izgradili smo važnu inovacionu infrastrukturu. Danas Srbija ima četiri Naučno-tehnološka parka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, a Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je potpuno novu zgradu kako bi povećali svoje kapacitete“, istakla je ona.

Dodala je da se uskoro završava još jedna zgrada Elektronskog fakulteta u Nišu, a tokom sledeće godine i dodatnu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

„U mandatu ove Vlade moramo da započnemo izgradnju Biosens instituta u Novom Sadu, dodatnu zgradu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, završimo izgradnju Istraživačko-razvojnog instituta u Kragujevcu i pružimo podršku privatnim inicijativama za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji“, zaključila je Brnabić.

Podizanje produktivnosti firmi i telekomunikacione infrastrukture

Brnabić je najavila da će jedan od prioriteta Vlade Srbije biti da se poveća ukupnu produktivnost naših firmi koja je trenutno relativno niska u poređenju sa prosekom u EU, kao i da se unapredi telekomunikaciona infrastruktura.

Produktivnost firmi u Srbije raste za 1,1 odsto godišnje, a da bi se povećao rast BDP-a za jedan procentni poen, trenutni rast produktivnosti trebao bi da se duplira, rekla je Brnabić.

Podseća da je prethodna vlada pri kraju mandata usvojila tri strategije koje trasiraju pravac za dalji rad: Strategiju industrijske politike do 2030, Strategiju pametne specijalizacije do 2027. i Strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine.

Sve identifikuju slične probleme i predlažu aktivnosti koje bi adresirale te probleme, to su: osnaživanje ljudskih kapaciteta, inovacije u cilju stvaranja dodate vrednosti i podizanja produktivnosti, kao i i stimulacija preduzetništva i startap ekosistema, navela je Brnabić.

„Ekstremno je važno da radimo na unapređenju telekomunikacione infrastrukture u Srbiji. Moramo graditi ‘digitalne puteve’, odnosno obezbeđivati da svako selo i svako domaćinstvo u Srbiji ima brz i kvalitetan internet. Jedino tako ćemo omogućiti svima jednake šanse za razvoj, obrazovanje i naučnu delatnost“, poručila je Brnabić.

Naša vizija je da 2025. godine više ne postoji domaćinstvo u Srbiji koje nije pokriveno širokopojasnim internetom, naglasila je ona.

Dodaje da moramo nastaviti da jačamo našu konkurentnost u oblasti intelektualne svojine i patenata.

„Usvojili smo čitav paket izmena i dopuna zakona koji se odnose na intelektualnu svojinu i poreske podsticaje za istraživanje i razvoj i inovativna startap preduzeća. Sada moramo dalje da promovišemo ova unapređenja kako bi stimulisali otvaranje novih istraživačkih i razvojnih centara u Srbiji, kojih imamo sve više“.

Takođe, neophodno je da ispratimo kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem, registruju patente i bave se inovacijama i analiziramo kakva je dodatna podrška potrebna za njihov dalji razvoj, navela je Brnabić.

skupstina, srbije, govornica, 1

Tanjug (Nikola Anđić)

Kako bi stimulisala preduzetništvo, vlada je 2018. godine uvela posebne olakšice za mlade ljude koji su u prethodnih 12 meseci završili školu ukoliko žele da osnuju svoju firmu, kao i za starije koji su duže od šest meseci registrovani na NSZ.

Zahvaljujući tim olakšicama, do sada je registrovano više od 1.100 privrednih subjekata, među kojima preko 1.000 preduzetnika.

Međutim, prema Globalnom indeksu konkurentnosti, Srbija je izuzetno loše rangirana u domenu stava prema preduzetničkom riziku, tj. spremnosti da se rizikuje i započne sopstveni biznis, ukazala je Brnabić.

„U ovom segmentu, zauzimamo 107. mesto od 141 države. Nama je neophodno unapređenje i podrška razvoju preduzetničkog duha. U narednom periodu, planirane su izmene i dopune Zakona o mladima i revizija Nacionalne strategije za mlade, a jedan od prioriteta u radu biće unapređenje omladinskog preduzetništva“.

Tokom mandata prethodne vlade, država je po prvi put počela sistemski da podržava razvoj startap kompanija.

Urađeno je mnogo stvari, ističe Brnabić i navodi:

Od stalnog uvećavanja budžeta Fonda za inovacionu delatnost, preko olakšanog finansiranja početka poslovanja kroz trogodišnje oslobađanje startapa od poreza i doprinosa na zarade osnivača, do poreskog kredita od 30 odsto za kompanije koje ulažu u startape i omogućavanja učešća zaposlenih u kapitalu putem prava na sopstveni udeo.

Stvoren je i pravni osnov za poslovanje alternativnih investicionih fondova u Srbiji.

„Nastavićemo da radimo na ovome, a naš cilj je da 2025. godine naš startap ekosistem ima rast od 20 odsto godišnje i da sa oko 300 startap kompanija dođemo na više od 700“.

Vlada da od Srbije dalje pravi zemlju pobednika

Brnabić je izjavila „da nova vlada mora da nastavi da od Srbije dalje gradi zemlju pobednika u oblastima u kojima smo kroz istoriju retko pobeđivali – u ekonomiji, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svoje ljude i svoju budućnost“.

Izjavila je da Srbija ostaje privržena razvoju dobrodusedstva, jer ono omogućava održiv razvoj i same Srbije, kao i da će buduća vlada nastaviti da pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona.

Brnabić je, u ekspozeu pred narodnim poslanicima, kazala, da će se vlada, rukovodeći potrebom unapređenja ekonomske saradnje i daljeg ekonomskog uvezivanja u regionu zapadnog Balkana, raditi na implementaciji „Mini šengen“ inicijative usmerene na olakšavanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

„Pored ovoga, Vlada Srbije će svakako nastaviti da, u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim normama, pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona i nastaviće da insistira na poštovanju osnovnih prava, jezika, identiteta, verske pripadnosti i kulturnog nasleđa Srba, na isti način na koji se prava drugih naroda i nacionalnih manjina dosledno poštuju u Republici Srbiji“, objasnila je ona.

ana, brnabic, premijerka, 1

Tanjug (Rade Prelić)

Brnabić je podsetila da je na prošlim parlamentarnim izborima održanim lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ dobila ogromno poverenje građana Srbije, kako je dodala, „gotovo bez presedana u savremenoj srpskoj političkoj istoriji“.

Ovakvo poverenje, prema njenim rečima, nosi jednako ogromnu odgovornost za to kako se dalje Srbija razvija, kakav je kvalitet života u njoj i koliko su ljudi u Srbiji srećni, zadovoljni i ispunjeni.

„Kroz sve izazove koji su pred nama, Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu – i u političkom i u vrednosnom smislu, ali koja čuva svoje prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, Kinom i svim ostalim našim partnerima, i gradi sve bolje odnose sa SAD“, naglasila je ona.

Brnabić je kazala da će Vlada Srbije nastaviti da vodi politiku aktivnog umrežavanja, predano radeći na aktivnom ubrzavanju evropskih integracija, regionalnoj saradnji, proširivanju veza sa ostalim partnerima širom sveta, kao i jačanja svog prisustva u međunarodnim organizacijama i transnacionalnim forumima.

Srbija je, podsetila je ona, članica svih bitnih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, a u narednom periodu će dalje raditi na članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), što bi nam mnogo pomoglo u daljem ekonomskom razvoju.

Što se odbrambene politike tiče rekla je da je Srbija opredeljena da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti, jača odbrambene kapacitete i razvija odbrambenu industriju, efikasan i ekonomski održiv sistem odbrane i profesionalnu i efikasnu vojsku.

„Uprkos svima izazovima, a biće ih mnogo, moramo da čuvamo mir. Mir i stabilnost su preduslovi za očuvanje svega što smo stvorili i ostvarenje svih ostalih planova koji će dalje ojačati našu zemlju i kvalitet života u njoj“, podvukla je Brnabić.

Kvalitet života građana Srbije, kaže, mora se stalno sagledavati iz različitih aspekata, analizirati i raditi na tome kakvog kvaliteta su nam putevi i da li treba da ih obnavljamo i gradimo nove, koliko su gradovi i opštine u Srbiji međusobno povezane, kako su povezane sa regionom. Takođe, dodaje, je bitno i kakve su nam škole, kakav je nivo zdravstvene zaštite i koliko brzo obnavljamo i gradimo našu obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu.

„Vlada će se truditi da svakodnevno podseća organe uprave na svim nivoima, uključujući i gradonačelnike i predsednike opština da običan čovek mora da bude u centru naše pažnje. Da smo mi tu zbog naših građana i da služimo njima. Da, zato, nikada ne smemo biti previše zauzeti da čujemo njihove potrebe i radimo na njihovom rešavanju – kako sistemski, tako i pojedinačno“, izjavila je ona.

Jedna od stvari koje muče vladu je, kaže, pitanje kako da se nađe način da se efikasnije poveže naša nauka sa privredom i tako podigne produktivnost i konkurentnost.

Vlada je budžete za nauku i istraživanje značajno uvećala u prethodnom mandatu i formirala nove institucije, kao što je Fond za nauku.

„Ipak, ulaganja u istraživanje i razvoj su u Srbiji dosta niža od onih u zemljama EU i od standarda predviđenog Lisabonskom konvencijom. Najveći problem je to što je učešće privatnog sektora u ulaganjima u istraživanje i razvoj jako nisko. Uveli smo nove oblike fiskalnih olakšica za investiranje u istraživanje i razvoj za privredna društva, ali na ovome još moramo da radimo“, rekla je Brnabić.

Pored toga, Fond za nauku mora tokom 2021. godine podstaći bližu saradnju između srpske industrije i srpske nauke, jer je u ovom trenutku doprinos naučno-istraživačke zajednice srpskoj industriji minimalan što je neodrživo ukoliko želimo jaku, konkurentnu privredu, poručila je mandatarska za sastav nove vlade.

Najozbiljnija reforma vlade uvođenje platnih razreda

Brnabić je izjavila da je najozbiljnija reforma koja čeka buduću vladu uvođenje platnih razreda, kako bi, kaže, svi u javnoj upravi bili plaćeni jedanko u odnosu na radno mesto i odgovornost posla, a ne da njihove plate zavise od toga gde i u kojoj državnoj ustanovi rade.

Navodi da je primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena zbog korona krize za 2022. godinu.

„Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako“, poručila je Brnabić.

Kaže da će buduća vlada morati brže da radi i na reformi javnih preduzeća i dodala da je to zahtevan proces u koji je naša zemlja već ušla uz podršku partnera kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

„Ova reforma neće samo pomoći budžetu, već će značajno podići konkurentnost naše privrede“, kaže Brnabić.

Ističe da će naredna vlada završiti i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Srbiju – Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Kragujevcu.

ana, brnabic, epa, skupstina

EPA-EFE (Andrej Cukic)

„Podaci naših građana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar, Kragujevac ćemo pretvoriti u regionalni IT centar“, istakla je Brnabić.

Prioritetnu reformu, kaže ona, predstavlja i rad na socijalnim kartama koje će omogućiti da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno ostvarili prava na potrebnu podršku.

„Ovo će umnogome unaprediti kontrolu socijalnih davanja i, samim tim, rezultiraće u mnogo boljoj i mnogo više fer raspodeli novca“, naglašava Brnabić.

Buduću vladu čeka, navodi, proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.

Tu reformu je, dodaje Brnabić, vlada uspešno sprovela za sezonske radnike u poljoprivredi, a sada, kaže, obuhvat mora da se proširi i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i pomoć u kući.

Mandatarka navodi da će vlada sada populacionu politiku staviti u rang čitavog ministarstva.

Kaže da je naša zemlja u prethodnom periodu finansiranjem mera populacione politike postigla značajne rezultate.

U poređenju sa regionom, Srbija, dodaje, jedina beleži rast broja živorođenih u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

„U 2019. godini u Srbiji su rođene 424 bebe više u odnosu na 2018, a stopa ukupnog fertiliteta (broj dece po ženi) prvi put posle 15 godina veća je od 1,5“, navodi Brnabić.

Jedan od prioritetnih zadataka biće, ističe, dodatna izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

„Menjaćemo i pravni okvir kako bi se naknade ubuduće direktno isplaćivale trudnicama od države, a ne preko poslodavca kako bi sprečili kašnjenja u isplatama i obezbedili dodatnu sigurnost trudnicama“, rekla je Brnabić.

U planu je, kaže, i rešavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove, subvencionisanje vrtića i izdvajanje sredstava za bogatiju mrežu predškolskih ustanova.

Važno je da država, kaže, nastavi i strateška ulaganja u sport.

Rekordna ulaganja u sport u prethodnom periodu, dodaje, imaju za rezultat rekordne uspehe koje je reprezentativni sport zabeležio u prethodnim godinama.

„U prethodnih pet godina imamo 265 odsto više osvojenih medalja nego nekada za period od 14 godina. U narednom periodu nastavićemo sa planskim i sistemskim finansiranjem sporta“, rekla je Brnabić.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*