Brnabić otvorila novu kulturnu stanicu „Svilara“ u Novom Sadu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravila je u poseti Novom Sadu, gde je svečano otvorila novu kulturnu stanicu „Svilara“ i prisustvovala prezentaciji projekta izgradnje kulturnog distrikta „Kineska“, koji se sprovodi u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Zajedno sa predsednicom Vlade, otvaranju i prezentaciji prisustvovali su i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021″.

Novootvorena kulturna stanica „Svilara“, koja se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, predstavlja jedinstveni, samoodrživi centar kreativnosti u Novom Sadu. Prilikom svečanog otvaranja, predsednica Vlade istakla je da je „Svilara“ odličan primer dobre saradnje između privatnog i javnog sektora. „Intenzivnim dijalogom sa privatnim sektorom stvorili smo prostor kao što je Svilara, koncept koji će u budućnosti biti samoodrživ i koji će svim građanima Novog Sada, ponajviše mladim umetniciima i studentima uvek biti na raspolaganju za razmenu ideja sa kolegama, razvoj kreativnosti i predstavljanje svog stvaralaštva javnosti. Želimo da podstaknemo otvaranje ovakvih centara u svim gradovima u Srbiji, jer ovo je zaista slika Srbije kakvu želimo da pošaljemo u svet. Kreativci i inovatori su naš najveći izvozni potencijal, oni su naša razvojna šansa za 21. vek“, istakla je Brnabić.

Tom prilikom Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021″ izjavio je da kulturna stanica Svilara predstavlja nastavak vizije projekta: „Ljudi, procesi, programi i prostori – Početak novog. Sada!“, te da je ovo samo jedan u nizu projekata obnove kulturnog nasleđa u Evropskoj godini kulturnog nasleđa. „Verujem da ćemo do 2021. godine imati šest kulturnih stanica koje će biti u funkciji internacionalizacije scene, jačanja lokalnog stvaralaštva i decentralizacije kulture.“

Budući kreativni polis „Kineska“ biće izgrađen na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu koja datira još iz 1922. godine. Ovaj objekat, koji već godinama nema nikakvu namenu, u narednom periodu biće revitalizovan i pretvoren u jedinstven kulturno-kreativni centar. „Kineska“ će se sastojati od više objekata u kojima će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa, radionice za stare zanate i drugo. S obzirom na to da se ovaj prostor nalazi na samoj obali Dunava, u blizini čuvene plaže Štrand, a nedaleko od unverziteta, očekuje se da će značajno doprineti i daljem turističkom i kulturnom razvoju Novog Sada i ovog dela Srbije.

Predsednica Vlade izjavila je da su kreativni distrikt „Kineska“ i kulturna stanica „Svilara“ primeri nove platforme dobre prakse ožiljavanja napuštenih industrijskih oblasti koristeći kreativne industrije. Ovakvi i slični projekti su u skladu sa ciljevima platforme „Srbija stvara“ (Serbia Creates ), koju je osmislio Savet za kreativne industrije, kojim premijerka predsedava. „Uz digitalizaciju i obrazovanje, kreativne industrije su svakako jedan od mojih prioriteta. Stvaramo nove vrednosti i nove prilike za umetnike, preduzetnike i inovatore u Srbiji. Pružamo mogućnost za razvoj kreativnosti i inovativnosti kod mladih i strateški pomažemo razvoj kreativnih industrija u našoj zemlji,“ izjavila je Brnabić.

Kreativne industrije zapošljavaju više od 100 hiljada ljudi između 25 i 45 godina starosti i jedna su od najbrže rastućih grana privrede u našoj zemlji. Savet za kreativne industrije, kojim predsedava premijerka Brnabić, osnovan je upravo sa ciljem da pruži podršku daljem razvoju ovog sektora, imajući u vidu potrebe, ciljeve i mogućnosti za unapređenje delatnosti unutar kreativnog sektora.

Povodom svečanog otvaranja, u „Svilari“ je otvorena izložba „14/24 u Svilari“, koju je priredila svetski priznata umetnica mlađe generacije iz naše zemlje, Gale Čaki. Ona je okupila 14 slikara iz celog sveta, koji će se predstaviti našoj publici i razmeniti iskustvo sa našim mladim umetnicima i prilike za međusobnu saradnju. Pored izložbe „14/24 u Svilari“, u ovom prostoru publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača, koji na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile.

Konceptualno, Svilara će imati 4 različita prostora za rad – društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za različite muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*