Brnabić: Zaštita životne sredine jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije

Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je kako očekuje da će Okvir razvojne saradnje Ujedinjenih nacija i Srbije za održivi razvoj za period 2021–2025. godine, kao dokument koji predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju, nakon konsultacija sa relevantnim ministarstvima, uskoro biti usvojen, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je, u razgovoru sa predstavnicom generalnog sekretara UN i rezidentnim koordinatorom UN u Srbiji Fransoaz Žakob o partnerstvu sa tom organizacijom i Okviru saradnje UN i Srbije, rekla da je taj dokument usklađen sa nacionalnim prioritetima i Agendom održivog razvoja UN do 2030. i kroz pitanja zelene transformacije i vladavine prava u najširem smislu, predstavlja i ključne ciljeve Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

Koordinatorka UN u Srbiji istakla je da je suštinski cilj delovanja u Srbiji pronalaženje načina i obezbeđivanje adekvatne strategije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, zaštite životne sredine i iskorenjivanju siromaštva, ali i oblasti klimatskih promena, koja predstavlja novi globalni izazov.

Govoreći o zaštiti životne sredine kao jednom od najvažnijih prioriteta, Brnabić je istakla da Vlada Srbije strateški radi na planiranju i investicijama u ovaj sektor i da su teme poput kvaliteta vazduha i zaštita voda od zagađenja postala postale nezaobilazne u daljem razvoju države.

Brnabić ocenila je da je tim UN jedan od glavnih partnera u sprovođenju Ciljeva održivog razvoja u Srbiji i izrazila očekivanje da će, kroz zajednički rad institucija i civilnog društva, Okvir razvojne saradnje biti uspešno sproveden u interesu građana Srbije, navedeno je u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*