Brnabićeva najavila železničke projekte vredne šest milijardi evra

(Foto Tanjug)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021, u stanici Prokop, da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni više od šest milijardi evra, kao i da je cilj da Srbija kompletno modernizuje železnički saobraćaj i prugama se poveže sa svim zemljama u regionu i sa EU.

Premijerka je istakla da je Srbija od 2014. godine u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova, uložila više od 600 miliona evra.

Brnabićeva je poželela dobrodošlicu partnerima iz EK, Transportne zajednice, kao i predstavnicima EIB i EBRD i drugima iz EU, koji nam pomažu, kako je rekla, na tom izazovnom i ambicioznom putu da potpuno rekonstruišemo i unapredimo naše železnice.

„Da srpske železnice postavimo kao primarni vid transporta, kako putničkog i teretnog”, naglasila je premijerka, preneo je Tanjug.

Podsetila je da je 2021. godina železnice u EU, kao i da je godina železnice i u Srbiji, ali i godina Zelene agende.

„Ova dva cilja idu ruku pod ruku, železnički saobraćaj je pored vodnog saobraćaja najzeleniji vid transporta”, naglasila je Brnabićeva.

Dolaskom voza „Konekting Jurop Eksprestrejn” (Connecting Europe Expresstrain) u železničku stanicu Prokop u Beogradu, zvanično je otvoren Železnički samit u Beogradu „Zapadnobalkanski železnički samit 2021” na kojem će govoriti državni, regionalni i evropski zvaničnici, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Voz su dočekali premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik glavnog direktora za Sektor mobilnosti i saobraćaj u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić.

Voz „Konekting Jurop Eksprestrejn” je pokrenula EU u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*