Brnabić:Srbija i UAE potpisali Memorandum u oblasti veštačke inteligencije;Ključna poruka Svetskog samita vlada – 2024. godina najvećih promena od početka čovečanstva

Извор: ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/ ПЕЂА ВУЧКОВИЋ/
DUBAI –

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Dubaiju, na kraju dvodnevne posete, da je ključna poruka na Svetskom samitu vlada bila da vlade moraju da prate promene u oblasti veštačke inteligencije i da se prilagođavaju, dodajući da one države koje budu pratile te promene mogu da usmeravaju i ekonomski razvoj zemlje.

Brnabić je novinarima rekla da je na samitu ukazano da će 2024. biti godina u kojoj će se videti najveće promena od početka čovečanstva, što je, kako kaže, malo i strašno, a sa druge strane sve to otvara ogromne mogućnosti za jednu vladu da na najbolji način pruža usluge građanima, investitorima, privredi.

„Ogromne su mogućnosti za dodatni ekonomski razvoj za one zemlje koje to prepoznaju. Druga stvar koju smo čuli tokom samita, a to je da će promene koje donosi veštačka inteligencija dodatno napraviti raslojavanje među različitim zemljama sveta kakvu do sada nismo videli, i to ne na one bogatije i manje bogate odnosno bogatije i siromašne već na zemlje koje imaju uticaj i kontrolu nad procesima u svetu i one koje nikako nemaju“, rekla je Brnabić.

Ključna tema na samitu je, kaže, bila veštačka inteligencija, a Srbija je, prema njenim rečima, od 2014. godine pokazala da može da prati svetske promene i da iskoristi za benefit građana.

Brnabić otvorila šesti Forum vladinih usluga

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, otvarajući šesti Forum vladinih usluga, u okviru Svetskog samita vlada koji se održava u Dubaiju, da je Forum izvanredna prilika da podeli iskustva Srbije u razvoju eUprave, kao i da čuje inovativna rešenja koja može Srbija da primeni.

Brnabić je istakla da smo svedoci transformativne moći tehnologije, značaja partnerstva i centralizacije usluga za potrebe građana.

„Zahvalna sam na mogućnosti da doprinesem ovoj globalnoj platformi razmene znanja i inovacija, koja nam svima pomaže da gradimo bolju budućnost“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija zabeležila značajan uspeh uvođenjem eUsluga koje značajno olakšavaju svakodnevni život građana.

Šesto izdanje Foruma vladinih usluga okupilo je globalno poznate lidere iz javnog i privatnog sektora, kako bi raspravljali o buducnosti državnih usluga, istražujući teme povećanja očekivanja građana, novih tehnologija i inovacija koje oblikuju vladine usluge.

Ona će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije između našeg Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Saveta za istraživanje napredne tehnologije, koji će potpisati ministar Mihailo Jovanović i direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta Fejsal Al Banai.

Premijerka je započela prvi dan na Samitu bilateralnim sastancima sa stranim zvaničnicima.

Ona se prvo susrela sa emiratskim ministrom za veštačku inteligenciju Omarom Sultanom el Olamom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima i potencijalu te tehnologije.

Razgovarala je i sa svojim egipatskim kolegom Mustafom Kemalom Madbulijem o mogućnostima zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je na marginama samita razgovarala i sa ministrom za toleranciju UAE šejkom Nahjanom Bin Mubarak Al Nahanom, premijerom Kube Manuelom Marerom Kruzom, kao i sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom.

Susrela se i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD) Matijasom Kormanom.

Govorila je na panelu „Budućnost mobilnosti“ gde je poručila da je železnica budućnost za mobilnost i da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju železnicu, ali i navela šta sve Srbija čini na polju inovativnosti.

Posle panela je u izjavi medijima rekla da očekuje dolazak američkog novinara Takera Karlsona u Srbiju sredinom godine, sa kojim je razgovarala na ceremoniji otvaranja Samita.

Brnabić je poručila i da je Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije.

Premijerka se susrela i sa direktorom MMF-a Kristalinom Georgievom, prilikom čega je navela da očekuje rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, kao i da je Georgieva pohvalila srpsku fiskalnu politiku.

Srbija i UAE potpisali Memorandum u oblasti veštačke inteligencije

U Dubaiju je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije, a premijerka Ana Brnabić ocenjuje da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti.

„Što se tiče Memoranduma koji je potpisan, to znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Konkretno, UAE su razvili svoj jezički model koji služi da bi se kompjuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, da onda on obrađuje te podatke i daje odgovore na različita pitanja“, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je objasnila da je to praktično model kao američki GPT, a da je Srbija, potpisala sporazum da naučni instituti, startapovi i drugi mogu da koriste taj model.

„Tako da je dobar početak, ali mi moramo da razvijamo i naše jezičke modele i na osnovu ovoga će i nama biti lakše da ih razvijamo. Nisam sigurna kako na najbolji način da objasnim prostim jezikom koliko su te tehnologije važne u okviru veštačke inteligencije za naše kompanije i našu upravu. Svakako je važno da pratimo sve trendove i da uspostavljamo partnerstva sa UAE“, rekla je Brnabić.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*