Broj preminulih u poslednja 24 časa najveći do sada

TANJUG

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas najteži dan otkada se naša zemlja bori protiv koronavirusa jer je zabeleženo još 305 novih zaraženih, pri čemu je u poslednja 24 časa umrlo još osam lica.

TANJUG

Brnabić je na batajničkom aerodromu, prilikom dočeka aviona sa ruskom pomoći, istakla da je broj preminulih u poslednja 24 časa najveći do sada.

Premijerka je ukazala na to da je od juče u 15 časova registrovano 305 novozaraženih, što je gotovo tri puta više od jučerašnjeg broja, pri čemu je izrazila bojazan da je ovo dan kada smo ušli u eksponencijalni rast.

Ona je istakla da je od početka epidemije u našoj zemlji prvi put zabeleženo 40 odsto pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih i dodala da su ti rezultati, koliko god bili očekivani, ipak neprijatno iznenađenje.

Brnabić je primetila da ima mnogo onih koji ne poštuju sve mere Vlade jer misle da su “glupe, restriktivne ili da su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom“, iako ima zemalja koje su uvele još restriktivnije mere.

Mnoge zemlje su kasno uvele te mere, ali Srbija te greške neće ponoviti, poručila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, mnogi ne poštuju mere iz raznoraznih razloga, a uveče u 20 sati aplaudiraju lekarima i medicinskim radnicima.

Nemojte to da radite, ne budite licemeri, jer će lekari zbog vas i vaše šetnje i nediscipline, umesto smene od 12 časova, imati smene od 18 časova ili će se zaraziti i neće moća nikog da leče, rekla je premijerka.

Ona je naglasila da se epidemija koronavirusa može pobediti samo uz gvozdenu disciplinu i da ne postoji zemlja i sistem koji može da uspe u tome ako svaki pojedinac u društvu nije dovoljno disciplinovan, odgovoran i solidaran.

Ako ne možemo da poštujemo mere i da sedimo kod kuće, nećemo dobiti ovaj rat uz svu moguću pomoć koju dobijamo, a koju smo danas dobili i od Rusije, naglasila je Brnabić.

Ona je iskazala zahvalnost partnerima iz Ruske Federacije na pomoći, ističući da ona dolazi u najtežem danu za Srbiju.

Ovo je dan kada smo ušli u petu nedelju borbe i kada nam predstoje dve veoma teške nedelje, što se vidi i po današnjim podacima, zaključila je Brnabić.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji do danas u 15 časova registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 748 osoba, od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, od kojih je 81 na respiratoru.

U Srbiji je ukupno testirano  5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Nažalost, od prethodnog izveštaja zabeleženo je i novih osam  smrtnih slučajeva, tako da se broj žrtava koronavirusa popeo na 39.

Preminulo je šest osoba muškog pola i dve osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 70,75, i, kao i kod svih prethodnih žrtava, imali su komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*