Bruto spoljni dug je opao za više od 9%

Bruto spoljni dug Hrvatske iznosio je krajem avgusta 39,6 milijardi eura, što je 4,1 milijardu ili 9,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mesecu. To je najviše posledica razduživanja države, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).


Razduživanje prema inostranstvu na godišnjom nivou predvodio je sektor opše države, čiji je bruto spoljni dug od kraja prošlogodišnjeg nivoa smanjen za 11,1 posto ili 1,7 milijardi eura, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

„Očito je da se, uz činjenicu da su kamatne stope na domaćem tržištu u uslovima izuzetno visoke likvidnosti i poboljšanih fundamenata postale konkurentne europskim, smanjuje interes i potreba za inozemnim zaduživanjem“, zaključuje se u analizi.

Dodaje se i to da je Hrvatska u novembru iskoristila povoljne uslovee na europskom tržištu kapitala te je izdala 1,275 milijardi eura euroobveznica, uz prinos od 2,953 posto i dospeće u januaru 2030., što je do sada najpovoljnije zaduživanje Hrvatske na međunarodnim tržištima kapitala.

Ta će sredstva Vlada iskoristiti za prevremenu otplatu dela postojećih kreditnih obveza tri društva u putnom sektoru. Tako će se poboljšati financijska slika tog sektora koji je relativno velik nositelj hrvatskog javnog duga – 5,2 milijarde eura ili više od 13,5 posto ukupnog javnog duga.

U analizi procenjuju da bi, s obzirom na nastavak rasta privrede, udeo inostranog duga u BDP-u u 2017. mogao skliznuti prema nivou od 80 posto BDP-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*