Brzina izdavanja dozvola povećala broj gradilišta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je 10. mesto Srbije u svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola najbitnija stvar u oblasti za koju je u Vladi Srbije zadužena, te ocenjuje da je brzina izdavanja dozvola omogućila i da trenutno imamo oko 20 hiljada gradilišta.

U izjavi Tanjugu ona kaže da je do pre tri godine bilo 40 puta manje gradilišta u Srbiji, te napominje da je 2014. naša zemlja bila 186. u svetu po brzini izdavanju dozvola, zbog čega napredak postignut za poslednje tri godine smatra grandioznim, prenosi RTV.

Govoreći o rezultatima u godini koja se bliži kraju, Mihajlovićeva je izdvojila početak radova na velikom projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte, koji je, prema njenim rečima, trenutno najvredniji projekat u Evropi.

Procenjena vrednost projekta modernizacije pruge Beograd – Budmipešta je samo sa srpske strane više od dve milijarde evra.

To je vrlo zahtevan projekat i Srbija po prvi put radi na projektu brze pruge na kojoj će se ići brzinom između 160 i 200 kilometara na sat. Počeli su radovi na dve deonice od Beograda do Novog Sada, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je dodala da je veoma bitno i potpisivanje komercijalnog ugovora za deonicu između Preljine i Požege na Koridoru 11, istakavši da se realizacijom tog projekta auto put kroz Srbiju približava ne samo granici sa Crnom Gorom, već i sa Bosnom i Hercegovinom.

„Na Koridoru 10 smo završili skoro sve izuzev Grdeličke klisure. Na pojedinim deonicama radi se asfaltiranje, ali te deonice ne možemo još pustiti jer želimo da Grdeličku klisuru završimo u potpunosti, a ostali su još tuneli i kosine koji se sad rešavaju“, kazala je Mihajlovićeva i dodala da je u 2017. godini potrošeno nekoliko stotina miliona dinara na rehabilitaciju i rekonstrukciju regionalnih puteva, kao i na održavanje putne mreže u lokalnim samoupravama širom zemlje.

Među prioritetima u narednoj godini ministarka pominje završetak Koridora 11, odnosno završetak auto puta od Obrenovca do Preljine koji je će biti dug 102 kilometra, kao i siguran završetak Koridora 10 koji će omogućiti da se od severa Srbije do juga, kao i granice sa Bugarskom može ići auto putem duž čitave zemlje.

„U sledećoj godini ćemo potpisivati i komercijalni ugovor za treću deonicu brze pruge od Novog Sada do Subotice. Takođe, bitno je potpisivanje ugovora i za Moravski koridor i početak izgradnje tunela na Fruškogorskom koridoru na takozvanoj sekciji 2. Tu je sve spremno i sada je na nama da vidimo kako ćemo sve to izfinansirati“, zaključila je Mihajlovićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*