Bugarski predsednik Rumen Radev položio zakletvu za drugi mandat

Izvor: Nikolay Doychinov/AFP

Bugarski predsednik Rumen Radev je položio zakletvu za drugi mandat šefa države.

Radev, peti demokratski izabrani predsednik Bugarske, položio je zakletvu u parlamentu zajedno sa potpredsednicom države Ilijanom Jotovom.

U drugom krugu predsedničkih izbora u novembru, 58-godišnji Radev je ubedljivo pobedio univerzitetskog profesora književnosti Anastasa Gerdžikova, podržanog od stranke GERB, bivšeg premijera Bojka Borisova.

Radev, bivši načelnik ratnog vazduhoplovstva, uvećao je popularnost u zemlji glasnom podrškom višemesečnim demonstracijama protiv korupcije 2020. godine, a potom i imenovanjem prelaznih vlada koje su počele da istražuju korupciju u vreme Borisova. On je poslanicima rekao da su „demokratija i vladavina prava temelji koje treba obnoviti“ u Bugarskoj i obećao da će raditi na prevazilaženju demografske krize, suzbijanju siromaštva i nejednakosti i podizanju standarda i kvaliteta života.

Bugarska, zemlja sa 6,5 miliona ljudi, i dalje je najsiromašnija članica EU kojoj je pristupila 2007. godine.

Poslanici partije GERB Bojka Borisova napustili su skupštinsku salu tokom govora Radeva, isprovocirani izjavom da je tokom njegovog prvog mandata autoritarni model vlasti dostigao vrhunac i da je građanski revolt protiv „kriminalizacije vlasti“ izneo na videlo činjenice o kojima se ćutalo.

Funkcija bugarskog predsednika je pretežno ceremonijalna. Iako šef države nema izvršna ovlašćenja i sve političke odluke mora da odobri parlament, on ima izvestan uticaj jer je izabran na neposrednim izborima. Zvanična inauguracija Radeva biće održana u subotu.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*