Čadež: Belgijski investitori zainteresovani za srpske reke

Oko 40 belgijskih kompanija iz sektora rečnog saobraćaja, logistike i brodarstva posetiće u septembru Srbiju kako bi procenile mogućnosti za ulaganje u našoj zemlji. Sa predstavnicima izraelske Federacije privrednih komora dogovoreno je održavanje poslovnog foruma u Beogradu, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i član Borda direktora Evrokomora.

Marko Čadež je u Antverpenu, gde se održava Skupština i Kongres Evrokomora, istakao da se privredno okruženje u Srbiji značajno promenilo proteklih godina i da postoji ogroman, a neiskorišćen potencijal za ulaganje u naše reke, posebno Dunav.

„Bićemo logistički čvor celog kontinenta i važno je da u to uđemo spremni“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS navodi da je Skupština Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 20 miliona kompanija, bila odlična prilika za razgovore sa kolegama iz mnogih privrednih komora o daljoj saradnji i povezivanju poslovnih zajednica, ali i o očekivanjima privrednika i implikacijama nedavno završenih izbora za Evropski parlament na evropsku privredu, naš region i zemlju.

Glavni izvršni direktor Evrokomora Ben Baters istakao je da je Privredna komora Srbije važna članica Evrokomora, da je njen predsednik godinama veoma aktivan član Borda direktora evropske asocijacije privrednika i da je zajedno mnogo urađeno na unapređenju saradnje sa komorama Zapadnog Balkana.

„Izuzetno smo zainteresovani za saradnju sa privrednim komorama Zapadnog Balkana – da im budemo podrška i pružimo nove mogućnosti na putu ka EU“, rekao je Baters.

Evropski partneri žele jače povezivanje sa privredom Srbije

Čelni ljudi i predstavnici evropskih privrednih komora saglasni su da je saradnja sa PKS, srpskim kompanijama i institucijama dobra i da postoji snažna želja evropskih partnera za još jače povezivanje sa privredom Srbije.

Potpredsednica Privredne komore Austrije Marta Šulc, podsećajući na dugogodišnje zajedničke aktivnosti srpske i austrijske komore, kaže da kao „preduzetnica zna koliko je važno da imamo jake privredne komore i da one sarađuju u Evropskoj uniji pod okriljem Evrokomore“.

Predsednik Privredne komore Ukrajine Genadij Čižikov ističe gostoprimstvo PKS ukrajinskoj delegaciji koja je posetila Srbiju u novembru prošle godine.

„Imali smo odličan ekonomski forum u Privrednoj komori Srbije i ukrajinske kompanije su zainteresovane za nastavak saradnje sa srpskim firmama. Mnogo je mogućnosti, počev od obnove Ukrajine do zajedničkog uključivanja na jedinstveno tržište EU“, ocenio je Čižikov.

Predsednik Privredne komore Letonije Aigars Rostovskis naglasio je da je važno što su srpska komora i privreda deo evropske poslovne zajednice, a predsednik Privredne komore Gruzije Georgi Pertaja „da gruzijska komora od svih evropskih komora možda najintenzivniju saradnju ima upravo sa Privrednom komorom Srbije“.

Konstantinos Moraitidis, predstavnik Privredne komore Soluna potvrđuje odlično iskustvo sa srpskom komorom, institucijama i kompanijama. „Ovde smo da ojačamo poslovne veze i ohrabrimo naše privrednike da još bolje sarađuju“.

Andraš Rev, predsedniku Dunavske federacije privrednih komora, smatra da je ta privredna asocijacija odlična platforma za unapređenje saradnje država i poslovnih asocijacija i korisna za sve preduzetnike jer im otvara mogućnosti zajedničkog apliciranja za sredstva iz EU fondova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*