Čadež s direktorkom Bar-Ilan instituta o saradnji

TELAVIV –

Srbija može biti regionalni hab za umrežavanje i zajedničke projekte sa renomiranim izraelskim institutima, univerzitetima, startap i inovacionim centrima, a spremna je i da u velikoj meri primeni njihova znanja i iskustva u razvoju inovacija i nanotehnologija, izjavio je danas u Tel Avivu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Kako je saopšteno iz PKS, Čadež je prilikom posete Bar-Ilan Institutu za nanotehnologije i napredne materijele (BINA) i razgovora sa direktorom Drorom Fixlerom, istakao da Srbija ima odlične mlade stručnjake – inovatore, da je veoma napredovala u primeni savremenih tehnologija u svim oblastima, kao i da ima dosta kvalitetnih projekata koji se mogu realizovati sa izraelskim partnerima.

marko, cadez, pks, privredna, komora, jpg, 660x330

Izvor: PKS

Među takvim projektima, po rečima predsednika PKS, izdvaja se BIO4 Kampus za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije Jelena Begović rekla je da BIO4 kampus predstavlja nacionalni projekat izgradnje jedinstvenog kompleksa u okviru kojeg će se okupiti stručnjaci, znanje i infrastruktura vezani za oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

„Ideja vodilja jeste da Srbija bude prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi istraživanja i razvoja u ovim oblastima“, navela je Begović.

Dodala je da će BIO4 postati mesto susreta i komunikacije, gde velike biofarmaceutske i biotehnološke kompanije mogu da uspostave saradnju sa naučnicima različitog profila, kliničarima, startap kompanijama, preduzetnicima i razvijaju proizvode koji će živote svih nas učiniti boljim i kvalitetnijim.

„Cilj je da se napravi prvi most i zajednička saradnja sa BINA institutom koji predstavlja dobar primer multidisciplinarnosti, jer kroz ovakvo povezivanje možemo očekivati i brz razvoj i napredak našeg BIO4 kampusa“, istakla je Begović.

BINA se, kako se navodi u saopštenju PKS, može pohvaliti 71-om najsavremenijom laboratorijom, kao i drugim centrima za istraživanje i razvoj.

Školuje stručnjake u oblasti nanonauke i robotike, biotehnologije, sarađuje sa akademskom zajednicom ne samo u Izraelu već širom sveta, kao i velikim multinacionalnim kompanijama.

Direktor BINA Dror Fixler uveren je da ovaj institut ima predloge i rešenja koja mogu biti razvijana u saradnji sa srpskom akademskom i poslovnom zajednicom i primenljiva u privredi, medicini, farmaciji, IT.

U okviru posete Bar-Ilan Smart sitiju, Čadež je razgovarao o primeni inovativnih rešenja u razvoju IT infrastrukture, logistike.

Ovaj naučno-istraživački centar pruža i vrhunska digitalna i inovativna rešenja za preduzetnike, mala i srednja preduzeća u pogledu izvora finansiranja, umrežavanja, primene digitalnih tehnologija.

Predsednik PKS predstavio je domaću IoT (Internet of Things) platformu LoRa koja omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja kroz sistem senzora, upravljanje na daljinu, efikasno prikupljanje podataka i kreiranje najrazličitijih smart poslovnih rešenja, kako za kompanije, tako i za lokalne zajednice.

LoRa sistem primenjuje se u Beogradu, a veoma je važan za kompanije koje se bave logistikom.

Čadež je posetio i kompaniju Eltel Tećnologistic koja je globalni lider u primeni inovacija u medicini, posebno u oblasti optičkih i ortopedskih pomagala.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*