Čarteri za Grčku kreću 1. jula, prva destinacija Skijatos

TANJUG

Čarter-letovi sa srpskim turistima kreću 1. jula ka Grčkoj a prva na listi destinacija je ostrvo Skiatos, kažu za Tanug u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije (JUTA).

Dogovoreno je da nakon Skiatosa, letovi budu organizovani i za Krit 4. jula, za Rodos 8. jula, a Krf, Kefaloniju i Preveze 14. jula.

Za Tursku su čarteri planirani za 5. i 7. jul kao i dva dana nakon toga, 9. jula.

Takođe, na listi destinacija je i Majorka 15. i Huragada 16. jula.

Direktor JUTA Aleksandar Seničić u izjavi za Tanjug posle održanog sastanka čarter-odbora ove asocijacije potvrdio je da prvi turistički letovi kreću 1. jula a da su neki koji su bili ranije planirani otkazani.

TANJUG

„Nije tačno da su otkazani svi čarter-letovi koji su bili planirani za juli mesec“, naveo je Seničić.

Dodao je da je za određene destinacije bila planirana velika frekfencija, odnosno nekoliko aviona, ali zbog situacije umesto da ovo bude sezona sa najvećim brojem čarter-putnika jedan dobar deo njih otkazuje pa su i neki letovi otkazani.

“ Moram i sada da se ogradim jer smo svesni da se situacija menja iz dana u dan, pa ukoliko dođe do nekih neplaniranih promena u protokolima ulaska u te zemlje naravno da ćemo putnike obavestiti“, rekao je Seničić.

Putnike je posavetovao da sa svojom putničkom agencijom konstatuju konkretne datume za koje treba da se odluče kada je reč o čarter-prevozu.

„U Grčkoj situacija potpuno stabilna, više nema velikih gužvi na granicama u Bugarskoj, a prema zvaničnoj informaciji očekujemo da se prelaz Evzoni između Severne Makedonije i Grčke otvori 1. jula“, rekao je on i dodao da postoje nezvanične najave da bude otvoren već u petak.

Nasumično testiranje na grčkoj granici

Grčke zdravstvene vlasti putnike testiraju prema uzorku a poslednja četiri dana niko nije bio testiran iz organizovanog prevoza dok je danas prepodne testirano nekoliko lica iz autobusa.

„Nemamo informaciju da je bilo ko od naših putnika bio pozitivan na testovima, niko nije stavljen u karantin“, kaže direktor Jute i dodaje da par koji je juče stavljen u karantin u Paraliji nije doputovao preko turističke agencije.

Dodaje da su prema prvim saznanjima i oni su negativni na virus, ali da će se to još videti.

Organizovani odlasci turista za Grčku krenuli su 15. juna a sada tamo boravi do 10.000 turista, uglavnom na severu Grčke i najbližim ostrvima, dok je prošlogodišnji rezultat do ovog vremena bio 100.000 turista.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*