Čeku: Arhive OVK ne postoje

(FotoEPA/VALDRIN XHEMAJ)

PRIŠTINA – Bivši komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Agim Čeku tvrdi da arhive te paravojne formacije ne postoje, jer je tzv. Kosovo, kako je rekao, uvek bilo otvoreno.

Kako prenosi portal Reporteri, Čeku je rekao da OVK nema takve arhive, da  Kosovo ima „državnu arhivu”, ali da nema šta da se otvara, jer je Priština, prema njegovim rečima, „uvek otvorena”.

„Nema ničeg što smo sakrili, tako da je to besmisleno”, rekao je Čeku za Infokus.

On smatra da ceo svet zna ko je agresor, a ko žrtva i da tzv. OVK nije činila kriminalne radnje.

Čeku je ponovo izneo tvrdnju da je Srbija počinila sistematske i organizovane zločine, a da tzv. OVK nije počinila takve zločine i da stoga ne postoji arhiva.

Dodao je da Beograd može slobodno da dođe da pogleda „državne arhive”, jer u njima, prema njegovim rečima, nema ništa, prenosi Tanjug.

Čeku smatra da će, ako Srbija otvori arhive, „veliki srpski zločini biti dokumentovani” i da će to pomoći vođama tzv. OVK koji su optuženi pred specijalizovanim većima.

Predsednik komisije za nestale u Prištini Andin Hoti izjavio je juče da je specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku ponuđen potpun pristup „državnoj arhivi Kosova”, kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa „pronalaskom arhive OVK”, jer su, kako tvrdi Hoti, „arhive na Kosovu otvorene”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*