Cene burki u Kabulu skočile deset puta

ene burki su skočile desetostruko u Kabulu, jer su žene požurile na pijace kako bi se pripremile dok su talibani ulazili u grad, piše CNN.
Cene burki u Kabulu skočile deset puta

Foto: Pixabay
Jedna žena s kojom su razgovarali novinari CNN-a, kojoj nije navedeno ime iz sigurnosnih razloga, rekla je da ona, njena sestra i majka dele jednu ili dve burke, te da će u slučaju da se stanje pogorša morati da nabave posteljinu ili nešto slično kako bi od toga napravile veći šal.
Druga žena, koja takođe nije imenovana, objasnila je da mnogo žena nije stiglo ni da dođe do prodavnica u nedelju, jer su vlasnici požurili svojim domovima zbog situacije.
Takođe je rekla je da je, zbog neizvesnosti, u nedelju provela nekoliko sati u banci pokušavajući da podigne što više novca kako bi osigurala opstanak za svoju porodicu u narednim danima.
To je bilo tako neočekivano, niko nije očekivao da će se ovo dogoditi tako brzo. Čak bi i ljudi rekli ‘Kabul se može braniti oko godinu dana’, ali borbeni moral je izgubljen. Vojska ga samo predaje talibanima„, rekla je ona.
Ona se osvrnula i na položaj žena.
Nas žene samo drže u kućama. Godinama smo se borile da nas puste napolje, da li sada moramo ponovo da se borimo za iste stvari? Da nam bude dozvoljeno da radimo, da nam bude dozvoljeno da idemo u bolnicu same„, dodala je ona.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*