Češko predsedavanje EU stavlja fokus na hibridne pretnje i dezinformacije

(Pixabay)

PRAG – Češka će se tokom predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini godine fokusirati na hibridne pretnje i intenzivirati rasprave o dezinformacijama i stranom mešanju predviđenom Strateškim kompasom EU, izjavio je zamenik češkog ministra odbrane Jan Havranek.

Ruska invazija na Ukrajinu je u prvi plan vratila sajber bezbednost i dezinformacije kao elemente rata.

„Sajber prostor je integralni deo rata”, izjavio je Havranek., prenosi Tanjug.

Ukrajinski vicepremijer i ministar za digitalnu transformaciju Mihailo Fedorov izjavio je ove sedmice da ruska sajber ofanziva nije postigla veći pomak, naglasivši da od početka rata Rusija nije ostvarila stvarnu pobedu u sajber napadima.

„Vođenje rata je bilo iznenađujuće na mnogim nivoima”, ocenio je Havranek.

Sa druge strane, kada su u pitanju dezinformacije, Rusija je bila uspešnija.

Uprkos zabrani rada Sputnjika i Raša tudej u EU, informacije ruskih državnih medija i dalje se šire na društvenim mrežama.

„Ruska kampanja dezinformisanja je prilagođena pojedincima i veoma je sofisticirana u smislu da može da dopre do određenih delova društva”, rekao je Havranek.

On je ocenio da ne postoji jedno rešenje koje EU može da primeni u svim zemljama i da treba da se stalno prilagođava.

Češka planira da se bavi tim pitanjima tokom svog predsedavanja EU koje počinje 1. jula.

Češka takođe želi da svoje šestomesečno predsedavanje iskoristi da doprinese stabilizaciji i obnovi Ukrajine posle rata, da pojača energetsku sigurnost i poveća otpornost evropske ekonomije i odbrambene kapacitete.

„Takođe ćemo se baviti saradnjom EU i NATO, uključujući u oblastima hibridnih pretnji i sajber bezbednosti”, rekao je Havranek.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*