Četiri zdrave namirnice koje štete vašem organizmu više nego cigarete

(Freepik)

 

Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih sastojaka može znatno da ošteti zdravlje, pa tako određeni proizvodi za koje mislimo da su zdravi mogu da imaju suprotan efekat na naše telo. Ove četiri namirnice koje se smatraju zdravim, a štete vašem organizmu više nego cigarete.

Žitarice

Žitarice se smatraju za odličan izbor za zdrav doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti, pozitivan efekat. Većina njih je napravljena od rafinisanih zrna pa žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji pomažu da ostanete siti. Osim toga mnoge žitarice koje se prodaju u pakovanjima za doručak sadrže i dodatu količinu šećera.

Umesto žitarica, konzumirajte ovsene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da zasite i daju energiju.

Sveži voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu ishranu, a sveži sokovi su jednostavan način da unesete dnevnu dozu voća. Ipak, u tečnom obliku, voće izgubi većinu korisnih elemenata, najviše vlakna koja su ključna u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Nekontrolisano konzumiranje sokova zapravo može da dovede gojaznosti, a neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka gaziranog pića.

Suši

Suši sam po sebi nije štetan. No, problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolnice danas sadrže majonez, krem sir, soseve koji povećavaju hranjivu vrednost i čine da jedna rolnica ima kalorijsku vrednost dovoljnu za čitav dan.

Soja

Soja može da bude štetna za vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Većina soje je genetski modifikovana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranjivih sastojaka iz njih.

Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija biljnih estrogena koji povećavaju njihov nivo u telu i narušavaju menstrualni ciklus. Iz istih razloga, uzimanje soje je obično povezano s povećanom aktivnošću hormona štitaste žlezde, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine i povećanog znojenja, prenosi portal Vol.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*