Četiristo volontera zasadilo hiljadu sadnica na putu od Subotice prema Paliću

SUBOTICA –

Udruženje građana „Zelena oaza“ iz Subotice postavilo je pred sebe veoma ambiciozan plan. Narednih godina oni žele da podignu preko 120 kilometara drvoreda na teritoriji grada. Da to nije samo prazna priča dokazuje i velika akcija sadnje, koja je uspešno organizovana proteklog vikenda.

Akcija, koja je prvobitno planirana da traje čitav dan, završena je za manje od tri sata. Razlog su sami građani, koji su se odazvali u velikom broju, pa je hiljadu sadnica na putu od Subotice prema Paliću, na oko osam kilometara, zasađeno za rekordno vreme. U ovoj akciji je učestvovalo preko 400 volontera, različitog uzrasta.

drvored,, sobotica

Izvor: RTV

„Mislim da je pre svega ovo jedna jako lepa akcija, da svojim doprinosom doprinosim i samoj životnoj sredini, kvalitetu vazduha gradu i da je to nešto što svaki pojedinac može da uradi, zato sam se i ja odazvao ovoj akciji“, kaže jedan od volontera.

„Ja volim lepotu, snagu i mudrost i nedeljno tri puta vozim biciklu ka istoku, do Horgoša i natrag. Biće mi veoma drago da pored ovog drvoreda vozim nedeljno tri puta“, dodaje stariji Subotičanin.

sadnja, 1

Izvor: RTV

Sadnju drvoreda na Segedinskom putu organizovalo je Udruženje građana „Zelena oaza“ iz Subotice, u saradnji sa organizacijom „IT Subotica 2030“. U akciji je učestvovao i veliki broj kompanija, kako kupovinom sadnog materijala, tako i konkretnim radom na terenu. Organizatori su pažljivo birali sadni materjial.

„Današnja akcija na ovom potezu Segedinskog puta jeste pošumljavanje, odnosno ozelenjavanje podizanjem drvoreda sa vrstom drveta Sorbus aucuparia. To je jedna vrsta drveta koja ide do određene visine od 7-8 metara, ako se pravilno održava i sadi. Generalno, jedna vrsta drveta, koja je u saradnji sa ljudima iz Sekretarijata za komunalne poslove i inženjerima zaštite životne sredine, preporučena da se sadi na ovom potezu, zato što smo negde blizu i putnog pojasa, a i biciklističke staze i podzemnih instalacija, tako da sama vrsta nema neko invazivno korenje, tako da smo gledali da i samim tim ni biciklistička staza ni bilo koji vod ne strada u blizini ovog drvoreda“, objašnjava Mihajlo Ždrnja, predsednik Udruženja građana „Zelena oaza“, Subotica.

Sadnja drvoreda se nastavlja već predstojećeg vikenda. U subotu, 27.novembra planira se sadnja na Beogradskom putu, od gradske bolnice prema Aleksandrovu. Dugoročni plan je podizanje preko 120 kilometara drvoreda, kako u Subotici, tako i u prigradskim naseljima.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*