Četvorica Indijaca pogubljena zbog silovanja i ubistva studentkinje

REUTERS

Četvorica muškaraca osuđena na smrt zbog grupnog silovanja i ubistva žene u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine, pogubljena su danas vešanjem.

Time je zaključen slučaj koji je otkrio obim seksualnog nasilja u Indiji i podstakao Indijce da traže brzu pravdu.
Njih četvorica su relativno brzo izašli pred sud u sporom pravnom sistemu Indije, proglašeni su krivim i osuđeni manje od godinu dana od kada je počinjen zločin.
REUTERS
Najviši indijski sud podržao je presude 2017. navodeći da su njihovi zločini izazvali i „cunami šoka“ među Indijcima.
Četvorica osuđenika obešena su zajedno u 5:30 časova“, rekao je Sandim Goel, šef zatvora Tihar u Nju Delhiju.
Jedan od šestorice osumnjičenih u tom slučaju, obesio se u zatvoru pre nego što je suđenje počelo, a napadač koji je bio maloletan u vreme napada odslužio je tri godine u pritvoru za maloletnike.
Žrtva 23-ogodišnja studentkinja psihoterapije se vraćala kući sa drugom iz bioskopa kada ih je šest muškaraca prevarilo da uđu u privatni autobus. Kada nikog nije bilo u okolini pretukli su prijatelja i više puta silovali devojku. Koristili su metalnu šipku i devojci naneli smrtonosne povrede. Izbacili su obe žrtve pored puta i devojka je umrla dve nedelje kasnije.
Slučaj je privukao međunarodnu pažnju i podstakao indijske poslanike da pooštre kazne za silovanje u okviru talasa promena u Indiji koja se suočila sa svojim očajnim ophođenjem prema ženama.
Suočena sa javnim protestima i političkim pritiscima posle napada vlada je reformisala neke od zastarelih zakona o seksualnom nasilju i formirala brze sudove za suđenja za silovanja koja su ranije mogla da traju više od deset godina.
Novi zakoni su uveli strože kazne za silovatelje i kazne za nove zločine kao što je bacanje kiseline u lice i praćenje.
Majka žrtve rekla je da je danas izvršena pravda i da je dan posvećen ćerkama Indije. Ona je izrazila nadu da će indijski sudovi prekinuti kašnjenja u slučajevima silovanja i kazniti osuđenike u roku od godinu dana.
Autor: Beta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*