Četvrt veka borbe Sonje Lukan sa kancerom (AUDIO)

Izvor: "Budi human" fondacija
NOVI SAD –

Dvadesetosmogodišnja Sonja Lukan iz Novog Sada od svoje treće godine hrabro se bori protiv kancera. Ova teška bolest se svaki put pojavljivala u drugom obliku, upravo kada su Sonja i njeni najbliži mislili da je više nema.

Sonja Lukan je završila osnovnu školu kao odličan đak, srednju umetničku takođe, a sa najboljom ocenom diplomirala je i na Fakultetu za grafički dizajn mesec dana nakon operacije.

Od poslednjeg oblika sinonazalnog neizdiferenciranog karcinoma, Sonju su lečili iks nožem u Kliničkom centru Srbija i zaustavili rast tumora. Lekari su joj preporučili imuno terapiju dendritičnim ćelijama u nemačkom gradu Ulmu.

Prvi oblik kancera od kojeg je Sonja kao trogodišnja devojčica obolela je bio rabdomiosarkom kada je lečena hiruški, hemio i radio terapijom. Sonja je 10 godina išla na redovne preglede magnetnom rezonancom i CT-om, svi rezultati su pokazali da karcinoma nema više.

Na kraju studija 2017-te bolest se opet pojavila, ovoga puta kao oflatorni neuroblastom, kaže njena mama Ljiljana.

Hrabra Sonja kao savestan student odmah posle operacije prionula je na pripremu odbrane diplomskog rada. Rezultati su posle toga pokazali da je sve u redu i Sonja je nastavila da živi kao i svi njeni vršnjaci.

Bolest se vratila po treći put i Sonja je operisana u Engleskoj ali ni tu nije bio kraj njenim mukama. Pošto su je lekari otpustili kao slučaj koji ne mogu da reše, Sonja i njena mama su se vratile u Novi Sad.

Sonja Lukan kaže da su operacije i borba sa karcinom ostavile posledice.

Terapije X nožem, koje je primila nekoliko puta, su joj pomogle ali zračenje nije stalno rešenje, citostatike ne sme više da koristi, jer ih je previše pila u detinjstvu. Njeno dalje lečenje zahteva primenu novih tehnologija.

Sonja Lukan kaže da u terapiji dendritičnim ćelijama vidi nadu da će konačno početi da živi i nadoknadi većinu onoga što je zbog bolesti propustila.

Ona je nedavno primila tu terapiju koja košta 8 i po hiljada evra a platio je njen stariji brat. Sonja, da bi bila potpuno zdravstveno bezbedna, mora da primi još jednu dozu te terapije, ali za tu drugu dozu oni više nemaju para.

 Sonja Lukan je dobila broj u humanitarnoj fondaciji „Budi human Aleksandra Šapića“ i on je 1264 a da biste joj pomogli, možete poslati sms poruku 1264 na broj 3030.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*