Četvrta runda Unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji

U Privrednoj komori Srbije počeo je razgovor sa predstavnicima 90 kompanija u okviru Četvrte runde Unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, a predsednik PKS Marko Čadež podsetio je na važnost održavanja susreta privrednika, članova PKS sa članovima Privredne komore Kosova kako bi se unapredila saradnja, a uz podršku zvaničnika Vlade Srbije.

„Postigli smo rezultate u rešavanju različitih problema kada je u pitanju carina, rešavali smo probleme prometa robe, ali ima niz otvorenih pitanja i niz stvari koje vidimo na terenu svakog dana“, rekao je Čadež otvarajući skup.

Privrednici su podsetili da je na relaciji Beograd-Priština suficit u trgovinskoj razmeni 420 miliona evra, a da 90 procenata izvoza na Kosovo pokrivaju srpske firme, ali i da je ostalo još dosta toga da se uradi, pre svega da se uproste carinske procedure i izmene različite regulative za izvoz robe na teritoriju Kosova, prenosi RTV.

Tokom ovog meseca planirana su još tri skupa koja će okupiti sportske saveze, stručnjake iz oblasti ekonomije i zdravstva.

Prvi skup u okviru Unutrašnjeg dijaloga bio je 30. oktobra i tada je nešto više od 40 pravnika, profesora Univerziteta, dalo svoje viđenje rešenja kosovskog problema, dok je drugi skup okupio naučnike akreditovanih instituta društvenih i humanističkih nauka u Srbiji.

I na skupu u Novom Sadu, održanom sredinom novembra u organizaciji Matice srpske mogla su se čuti mišljenja predstavnika stručne javnosti o aktuelnoj situaciji i mogućim koracima koji bi doveli do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Učesnici su bili intelektualci, književnici, umetnici, predstavnici SPC, veliki broj sociologa, ekonomista i filozofa, njih 26.

Današnjem skupu u PKS pored privrednika i članova komore prisustvuju i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić , generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, Dragan Vladisavljević, direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini i sekretar Radne grupe Vlade za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o KiM, Radomir Ilić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*