Četvrti put odloženo suđenje Zvezdanu Terziću

Na ročište zbog spornih transfera fudbalera juče nisu došli advokati generalnog direktora Crvene zvezde,navodi list Politika.

Pripremno ročište u postupku protiv Zvezdana Terzića, generalnog direktora FK Crvena zvezda juče je četvrti put odloženo u Višem sudu u Beogradu. Ovoga puta, izostali su Terzićevi branioci.

Prethodnog puta, sredinom prošlog meseca razlog odlaganja bila je Terzićeva bolest o kojoj su sudsko veće obavestili njegovi branioci. Pripremno ročište nije održano ni u septembru kada je direktor FK Crvena zvezda opravdao svoj izostanak, ali ni u aprilu zato što je Terzić pogrešio sudsku zgradu. Umesto u Palatu pravde, otišao je u sud u Katanićevoj.

Postupak protiv Terzića počeo je u januaru 2011. Od tada je održano samo 13 glavnih pretresa. Od aprila 2017. do prošle godine, pretresi nisu zakazivani. Postupak je nekoliko puta počinjao iz početka jer su se menjali članovi sudskog veća. Ročišta su bila zakazivana retko, a često su i odlagana.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, tereti ga za tri sporna transfera fudbalera OFK Beograd od 1998. do 2006. godine.

Terzić je, tvrdi tužilaštvo, 1998. nezakonito zaradio više od milion tadašnjih maraka (pola miliona evra) od prodaje fudbalera Vanje Grubača. On je, kako se navodi u dokumentu tužilaštva, sklopio ugovor o prodaji Grubača fudbalskom klubu Hamburger SV iz Nemačke i sa njima dogovorio da OFK Beograd dobije 1,1 milion maraka odštete, jer je Grubač imao važeći ugovor sa beogradskim klubom. Terzić je pri ovom transferu imao pomoć Milovana Nikodinovića, generalnog sekretara Zajednice fudbalskih klubova Prve savezne lige, koji je sačinio odluku o raskidu ugovora sa Grubačem na štetu OFK Beograd, piše u optužnici. Tako je Grubač prikazan kao slobodan igrač, pa je Terzić novac zadržao za sebe, tvrdi tužilaštvo.

U optužnici se opisuje i sumnjivi prelazak fudbalera Srđana Stanića u Spartak iz Moskve 2003. godine. Terzić je, kao direktor OFK Beograd u Moskvi potpisao dva ugovora – u jednom je pisalo da je cena Stanićevog transfera 1,7 miliona evra, a u drugom 400.000 evra, piše u optužnici. Kako tvrdi tužilaštvo, Terzić je zatim čelnicima Spartaka rekao da 400.000 evra uplate na račun OFK Beograd, a preostalih 1,3 miliona na račun firme „Integrejtid investment servisis ltd”. Tužilaštvo do danas nije utvrdilo ko je vlasnik ove kompanije.

Sporan je i transfer Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve. Tužilaštvo navodi da je Terzić kao direktor Fudbalskog saveza Srbije nagovorio tadašnjeg direktora OFK Beograd Vladimira Bulatovića da omogući firmi „Gardijan vorld llc” sa sedištem u Vašingtonu (SAD) da nezakonito zaradi 2,2 miliona evra od ovog transfera.

Osim Terzića i Bulatovića, u ovom delu optužnice tereti se i raniji član upravnog odbora OFK Beograd, tada fudbalski agent Dražen Podunavac za pomaganje jer je učestvovao u pregovorima, išao sa Ivanovićem na lekarske preglede i potpisivanje individualnog ugovora.

Terzić je početkom 2008. napustio Srbiju, a nekoliko meseci kasnije razrešen je sa funkcije predsednika FSS-a. U bekstvu je bio gotovo tri godine. Policiji se predao u oktobru 2010. i tada je prebačen u zatvor. Ni on, ni njegov advokat nisu objasnili zašto je izabrao taj trenutak da se preda. Nakon što je osam meseci proveo u pritvoru, Terzić je pušten uz jemstvo od milion evra koje je odredio sudija Danko Laušević koji je tada vodio slučaj, zaključuje Politika.

 

 

foto:sk

Izvor:Politika

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*