Cigarete i dalje najveći rizik po zdravlje građana Srbije

(Foto Pixabay)

U Srbiji je upotreba duvana već dugi niz godina jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, potvrdili su rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Prema podacima objavljenim u najnovijem Zdravstveno statističkom godišnjaku Srbije za 2020, skoro 40 odsto stanovnika Srbije uzrasta 15 i više godina ima naviku stalnog ili povremenog pušenja, preneo je Tanjug.

Nešto veći procenat pušača je među muškarcima – 34 odsto, nego kod žena – 30 procenata.

Naviku svakodnevnog pušenja cigareta, cigara ili duvana za lulu ima svaki četvrti stanovnik Srbije (27,1 odsto).

Prema istraživanju, svaki četvrti pušač (24,3 odsto) pokušao je da ostavi pušenje, a svaki drugi pušač (58,6 odsto) zabrinut je za sopstveno zdravlje zbog štetnih posledica pušenja. Samo 30 odsto pušača dobilo je savet od zdravstvenog radnika da prestane da puši.

Što se tiče alkohola, rezultati istraživanja pokazali su da u Srbiji nešto više od polovine stanovništva(50,7 odsto) ne konzumira alkohol.

U populaciji mladih 15-19 godina 52,7 odsto nije konzumiralo alkohol, značajno više devojaka (57,2 odsto) nego mladića (48,1 odsto).

Svakodnevno pije 3,1 odsto stanovništva što predstavlja smanjenje u odnosu na 2013. (4,7 odsto). Navika svakodnevnog konzumiranja alkohola najviše je zastupljena među najniže obrazovanom i vangradskom populacijom.

Zabrinjava podatak da je svaki šesti adolescent uzrasta 15-19 godina najmanje jednom mesečno konzumirao više od šest alkoholnih pića tokom jedne prilike, bez razlike u odnosu na pol, navodi se u izveštaju.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*