CNN o slučaju nestanka kineskog novinara i smrti doktora Lija

EPA-EFE/WU HONG
NJUJORK –

CNN piše danas da je posle slučaja doktora Li Venlijanga, koji je upozoravao na pojavu korona virusa, a zatim umro od njega, u četvrtak nestao kineski novinar Čen Ćuši koji je izveštavao o epidemiji koronavirusa u Vuhanu, a da njegovi prijatelji i porodica strahuju da je prisilno odveden u karantin.

Američka televizija navodi da oni od četvrtka ne mogu da uspostave telefonski kontakt sa novinarem.

CNN podseća i da je smrt doktora koji je prvi upozoravao na rizik od virusa, izazvala uznemirenje javnosti u Kini gde je dosad već preminulo više od 800 ljudi, a milioni su u karantinu.

EPA-EFE/WU HONG

Kako tvrde, doktora Li Venlijanga, koji je pokušao da upozori na virus, kaznila je policija zbog širenja glasina, a kasnije je i sam umro od njega.

I nestanak novinara izazvao je pažnju javnosti, a njegov nestanak postao je tema na kineskoj društvenoj mreži Veibo, navodi CNN i dodaje da mnogi „traže njegovo oslobađanje“.

Čen je stigao u Vuhan 24. januara, dan nakon što je ceo grad stavljen u karantin. Posećivao je prepune bolnice, improvizovane smeštaje i objavljivao snimke onoga što je video nudeći svetu uvid u često sumornu stvarnost u središtu krize, piše američka televizija.

Prijatelji kažu da su bili u kontaktu sa Čenom više puta dnevno strahujući da bi vlasti mogle da ga privedu zbog izveštavanja.

Kada je prestao da se javlja na telefon u četvrtak uveče, postali su zabrinuti, navodi CNN.

U petak su Čenovi prijatelji na Tviter postavili video poruku njegove majke koja tvrdi da joj je sin nestao. Njegovi bliski prijatelji navode da im je Čen ostavio šifru za logovanje na Tviter za slučaj da ga vlasti odvedu.

„Molim sve onlajn, naročito prijatelje u Vuhanu da pomognu da se nađe Ćuši, da se otkrije šta se dešava sa njim“, rekla je majka nestalog novinara u svom apelu.

Kasnije te večeri u emisiji uživo na Jutjubu, umetnik Sju Sjaodong, Čenov prijatelj objavio je poruku majke koja tvrdi da je on prinudno stavljen u karantin.

Na upit CNN, policija gradova Vuhan i Ćingdao kažu da nemaju informaciju o Čenu.

Tanjug je ranije kineskoj ambasadi u Beogradu uputio molbu da prokomentariše informacije o smrti doktora koji je upozorio na pojavu koronavirusa i optužbe u stranim medijima da je protiv njega bila pokrenuta istraga, kao i da je politika odnela prevagu nad zdravljem stanovništva.

Ambasada u pisanom odgovoru Tanjugu pitanje nije komentarisala, ali je navela da su veoma tužni zbog njegove smrti.

„Zahvalni smo na njegovom velikom trudu, posvećenosti i požrtvovanosti u borbi protiv novog korona virusa“, piše u odgovoru ambasade.

Dodaju i da je trenutno iz cele Kine ukupno 11.921 medicinski radnik došao u provinciju Hubej da pomogne svojim kolegama u toj borbi.

„Takođe gajimo veliko poštovanju svim medicinskim zaposlenima koji daju sve od sebe da se bore protiv tog virusa“, navode iz ambasade.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*