Crna Gora: Izglasan Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola

FOTO TANJUG/ MARIJA PETROVIC/ bk
PODGORICA –

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas u Skupštini Crne Gore.

Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu bila je potrebna podrška 41 poslanika, a on je izglasan glasovima 42 poslanika, prenose podgoričke Vijesti.

FOTO TANJUG/ MARIJA PETROVIC/ bk

Iz organizacije LGBTI forum progres su usvajanje zakona ocenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

„Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Oni su ocenili da usvajanje zakona predstavlja „nesaglediv pomak napred“ za crnogorsko društvo i poručili da je sada ključna njegova primena u praksi.

Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres-a osvrnula se i na dešavanja koja poslednjih sedmica potresaju crnogorsko društvo, navodeći da je, iako je današnje glasanje velika stvar za Crnu Goru, „kao aktivistkinja i građanka zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svedočimo, a koja nas podsećaju da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*