Crna Gora neće prihvatati izbeglice iz Avganistana

Podizanje Nato zastave u Podgorici (Foto Tanjug – S.M.)

PODGORICA – Crna Gora se nije obavezala da privremeno prihvati stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Navodi se da se Crna Gora nije pridružila izjavi oko 100 zemalja koju je objavio Stejt departmenta, kao i da se nije obavezala da primi avganistanske izbeglice.

Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni.

U izjavi se, između ostalog, navodi da narod Avganistana zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbednom okruženju, stoga smatramo da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava, navodi se u saopštenju.

Dodaju da Crna Gora, kao država koja je bila deo NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Avganistana, koji to žele.

„Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbeglice kako je to proizvoljno navedeno u pojedinim medijima, stoga ističemo da bi o ovoj temi trebalo izveštavati sa posebnim senzibilitetom radi preciznosti u informisanju javnosti. Ministarstvo vanjskih poslova svakako ostaje na raspolaganju za sve dodatne informacije o ovom pitanju”, stoji u saopštenju, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*