Crna Gora predlaže nove epidemiološke mere, produžen raspust; U Sloveniji novi neslavni rekord, za dan zaraženo 7.500 ljudi

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori predstaviće danas epidemiološku situaciju i nove mere u cilju suzbijanja širenja korona virusa, a jedna od njih je da školska godina počne 31. umesto 24. januara o čemu će konačnu odluku doneti Ministarstvo prosvete.

Mere uoči praznika, prema rečima ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, dale su rezultate, a zdravstveni sistem može u potpunosti da odgovori rezultatima.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U narednih sedam dana granice Crne Gore moguće je prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde.

„Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem vakcina i da od dobijanja poslednje doze vakcine nije prošlo duže od šest meseci“, rekla je ministarka.

Takođe, pri prelasku granice putnici će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 18 sati ili dokaz da je osoba prebolela kovid, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest meseci od pozitivnog PCR ili brzog testa.

Omogućava se, kako je rekla, rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbediti prostor od 10m2.

Dozvoljene su posete advokatima i sudskim veštacima u obavljanju službene dužnosti uz posedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Borovinić Bojović je rekla da je razmotreno da raspust bude produžen sedam dana, tako da će školska godina, umesto 24. početi 31. januara.

O ovoj meri konačnu odluku doneće Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

U Sloveniji novi neslavni rekord, za dan zaraženo 7.500 ljudi

Slovenija je u protekla 24 sata registrovala 7.420 novih slučajeva kovida-19, od 14.814 PCR testova, što je novi neslavni rekord nakon jučerašnjeg rekordnog broja dnevnih infekcija.

To je čak 2.256 infekcija više nego dan ranije, prenosi slovenački portal „24.ur“.

Slovenački nadležni organi su juče sproveli 84.322 brza antigenska testa.

Kao posledica toga, broj aktivnih slučajeva u Sloveniji je ponovo porastao, dostigavši 45.459 nakon novog porasta zaraženih.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), broj potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje je dostigao 2.142.

Zbog velikog porasta zaraženih u poslednje vreme, nadležni organi su još jednom apelovali na stanovnike da se vakcinišu protiv kovida.

U Sloveniji je do sada, prema podacima NIJZ, prvom dozom vakcinisano 1.254.613 osoba, a potpuno vakcinisano 1.197.788 osoba.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*