Crna Gora uvodi strože mere nakon najviše novozaraženih u poslednja dva meseca

crna gora turisti kotor primorje koronavirusIzvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Crnogorske zdravstvene vlasti predložiće uvođenje strožih mera nakon što je utorak registrovano 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u jednom danu u poslednja dva meseca.

Zemlja je zbog pada broja obolelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiloške mere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanja trebalo predočiti potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR test.

Kako je najviše novoobolelih u turističkim mestima, zdravstvene vlasti zapretile su vlasnicima kafića i restorana da će se kršenje epidemiloških mera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana.

Ako jedan objekat više puta prekrši epidemiološke mere, zatvara se na 15 do 30 dana, saopštiilo je Ministarstvo zdravlja.

Crna Gora je sredinom aprila počela da ukida epidemiološke mere koje su potpuno liberalizirane početkom letnje turističke sezone.

U zemlji trenutno boravi više od 100.000 turista, pokazuju vladini podaci. U Ministarstvu zdravlja ipak smatraju da je epidemiološka situacija zasad stabilna s prosečno 30 novoobolelih, što je između 1,5 odsto i 2,3 odsto dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu konavirusa na svojoj teritoriji, ali su epidemilozi upozorili da nagli porast broja obolelih možda ukazuje da se nova opasnija varijanta pojavila.

Dve doze vakcine primilo je više od 35 posto odraslog stanovništva, koronavirus je prebolelo više od 100.000 ili 15 odsto stanovnika, a umrlo ih je 1.623, prenosi Hina.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*