Crnogorska država ekspresno Cetinjski manastir uknjižila kao svoje vlasništvo, opština odlučuje da ga ustupi CPC

CETINJE –

Uprava za katastar i državnu imovinu upisala je zabranu otuđenja na sve objekte i parcele koje koristi Cetinjski manastir.

Uprava za katastar i državnu imovinu je to učinila na osnovu jučerašnjeg zaključka vlade da bez odlaganja sprovedu odluku iz 2005. godine i u listu nepokretnosti Cetinjski manastir upiše kao vlasništvo države.

Takođe, naloženo im je da u listu nepokretnosti unesu zabelešku otuđenja i opterećenja, prenele su podgoričke Vijesti.

cetinjski, manastir, cetinje, crna, gora

Izvor: RTV (Aleksandar Galić)

Skupština opštine Cetinje razmatra inicijativu grupe građana da se ovaj manastir „vrati nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“

Uprkos zvaničnom obaveštenju dostavljenom iz katastarske uprave da je Cetinjski manastir vlasništvo države, Skupština opštine odlučila je da nakon jednočasovne pauze ipak razmatra inicijativu grupe građana da se ovaj manastir „vrati nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

Sednici ne prisustvuju odbornici Demokratske Crne Gore.

Predsednica parlamenta Dejana Dizdar je informisala odbornike da je Skupština Prestonice dobila anonimnu krivičnu prijavu za, kako je navedeno, obmanjivanje javnosti i zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog rada u službi.

U krivičnoj prijavi je, između ostalog, navedeno da Dizdar i Skupština Prestonice obmanjuju javnost jer, kako se navodi, „CPC nije bila vlasnik Cetinjskog manastira pa im se zato on ne može ni vratiti“.

U krivičnoj prijavi, kazala je Dizdar, stoji da javnost nije bila upoznata sa inicijativom grupe građana za vraćanje manastira „CPC-u, kao i da nije održana javna rasprava ovim povodom“.

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković je optužio potpredsednika vlade Dritana Abazovića da je najodgovorniji za, kako je kazao, sramnu „okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića“, preneli su podgorički mediji.

„Kada i ako dođeš na Cetinje, dobro ćeš čuti naš zajednički odgovor koji si, kao malo ko pre tebe, zaslužio. Upamti dobro, nema tog suzavca koji može savladati miris lipa i lovćenskog orla. Pokazao si sa Zdravko Krivokapićem da vam je važniji zahtev crkve Srbije od mira i bezbednosti građana Cetinja i Crne Gore“, naglasio je Đurašković.

On je poručio da SDP podržava inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC-u.

„Vlada Krivokapića i Abazovića čini sve da potre ime Crne Gore zarad interesa crkve Srbije i srpskog sveta“, rekao je Đurašković.

Inače, uoči početka sednice, odbornici GP URA vređani su prilikom dolaska na sednicu.

„Izdajnici, spustite glave, šta ste napravili građanima Cetinja“, a dobačeno im je da li će i odbornici tog pokreta u zgradu parlamenta ući helikopterom, kao što je bio slučaj sa mitropolitom Joanikijem prilkom ustoličenja.

Jednom odborniku URA, iako su oni ranije glasali za zabranu i izmeštanje ustoličenja u Cetinjskom manastiru, poručeno:

„Đ**bre izdajničko“.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović izvinio se ranije građanima Cetinja zbog dešavanja 4. i 5. septembra u ovom gradu.

Abazović je na društvenoj mreži napisao da mu je žao i da se izvinjava u svoje ime.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*