Crnogorsko ministarstvo nije odobrilo polaganje venaca na spomen-ploču srpskim oslobodiocima

mbasada Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje venca na spomen-ploču srpskim oslobodiocima u Budvi, jer Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore nije odobrilo tu aktivnost ocenjujući je neprihvatljivom, smatrajući je kao „grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države“ i „istorijski falsifikat“.

Kako se navodi u saopštenju, Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila – polaganjem venca na spomen-ploču na ulazu u Stari grad Budvu.

Odloženo polaganje venaca na spomen-ploču srpskim oslobodiocima u Budvi, crnogorsko ministarstvo nije odobrilo

„Na njoj piše: ‘Pokoljenja djela sude P. P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918, postavlja Opština Budvanska’. Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu“, ističe se u saopštenju Ambasade.

Kako se navodi, Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

„Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat i da shodno tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom“, naglašava se u saoštenju.

„Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu. Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje, odlažemo planiranu aktivnost polaganja venca“, kaže se u saopštenju.

Istovremeno, iz Ambasade izražavaju nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*