Crvenčani gostuju u Novom Sadu, Kruščićani u Subotici

Glumački ansambli iz kulske opštine u naredna dva dana nastupiće u pozorištima Novog Sada i Subotice. Crvenačko pozorište “Stevan Sremac” gostovaće 9. maja u Srpskom Narodnom pozorištu na sceni Pera Dobrinović sa Malograđanskom svadbom Bertolda Brehta, u režiji Radoja Čupića. Predstava počinje u 19:30 časova.

“Kanjoš Macedonović” u izvođenju KUD Kruščić dramske sekcije Luča nastupiće 10. maja u dečjem pozorištu, u sklopu manifestacije “Dani crnogorske kulture”, sa početkom u 20 časova, navodi se na zvaničnoj internet stranici Kula.rs

“Malograđanska svadba” Bertolda Brehta je drama koja pre svega predstavlja obračun s ponovnim uspostavljanjem konzervativnih građanskih vrednosti, lažnog morala i licemerja. Breht u svakom komadu kritikuje brak kao formalnu instituciju malograđanskog društva i predstavlja ga kao legitimnu instituciju lažnog morala i licemerja.

Reditelj ocenjuje da je glumački ansambl ne samo ispratio, već je unapredio njegovu osnovnu ideju u odnosu na Brehta, “uspevši da ovaj komad bude itekako savremen i da donese zapitanost nad sudbinom sveta danas. Sveta u koje su malograđanski duh i mentalitet postali pojava koja se neguje, pa samim tim i sve više raste, iako rezultati tog bujanja malograđanštine mogu biti opasni, čak pogubni” smatra Čupić.

Pozorišni ansambl iz Kruščića će subotičkoj publici predstaviti dramu bogatu asocijacijama, ironičnu i slojevitu u sadržaju i autentična u podneblju. Kanjoš Macedonović je bio običan budvanski trgovac koji je stekao slavu i entitet hrabrog junaka pobedivši diva Furlana, tlačitelja Mletaka. Njegova vera u sebe i svoje ideale, oštroumnost, snalažljivost pomogli su mu da izađe kao pobednik krajnje nepoštene borbe i postane junak kakvog njegova zemlja do tada nije imala. Ova predstava je urađena po tekstu Vide Ognjenović, a u režiji Dejana Cicmilovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*