Čurčić: Zakonski regulisati da niko ne sme biti beskućnik

Foto: FoNet/Aleksandar Lavajković

Predstavnik Inivijative A11 Danilo Čurčić izjavio je večeras na tribini „Nije filozofski ćutati“ da u Srbiji propisi ne garantuju stanarsko pravo i da to pravo treba prepoznati na nivou Ustava Srbije.

On je rekao da zakonski treba regulisati da niko ne sme biti beskućnik, već i da kada izgubi spor i izgubi stan, država mora da mu nađe alternativni smeštaj.

Foto: FoNet/Aleksandar Lavajković

 

Čurčić je rekao da se društvo bavi posledicama dvadesetogodišnjeg nemara prema oblasti stanovanja i dodao da se i danas niko ne bavi stanovanjem.

Predstavnica Združene akcije Krov nad glavom Ivana Kovačević rekla je na tribini da organizacija čiji je član „ima oko 200 uspešnih odbrana domova“. Ona je rekla da za nju predstavlja problem ako živimo u društvu za koje je važnije da se naplate dugovi, nego da neko ima gde da živi.

Kovačević je istakla da se Krov nad glavom zalaže za to da se zakonski mora priznati pravo na jedini dom, odnosno da ljudi ne smeju biti iseljeni iz jedine kuće ili stana koji imaju i u kojem žive. Ona je upitala i ko je kriv za to što mnogi nemaju da plate račune i dodala da je potrebno brinuti o pravu građana na dostojanstven život, što se, prema njenoj oceni, sada izgubilo.

Kovačević je ukazivala da su iseljenja često brutalna i tako podsetila na iseljavanje operisane žene starije od 90 godina i iseljenje u kojem je jednoj ženi polomljena ruka.

Tatjana Aničić koja je uspela da odbrani svoj dom, ali čeka šesti pokušaj iseljenja opisuje da je strašan osećaj kada neko dođe da je iseli, ali da ne želi da se preda. Ona je istakla da nikome ne duguje ništa, već da je treće lice i da se njoj nudi mogućnost da napusti svoj stan i bori se kada se iseli i dodala da je niko ne pita ima li ona novca za tako nešto.

Na tribini su prikazani i snimci sa iseljenja porodice jedne žene obolele od raka od prošle nedelje na kojima se vidi i brutalnost policije prema ljudima koji su okupljeni i pokušavaju da spreče iseljenje.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*