Cvetanje Tise u Novom Bečeju privuklo turiste sa celog Balkana

Cvetanje Tise i manifestacija „Kad Tisa cveta“ u Novom Bečeju privukli su ove godine veliki broj turista iz svih delova Srbije ali i sa celog Balkana, kažu organizatori manifestacije.
Ovogodišnja manifestacija sprovodi se pod sloganom „Tisa cveta i ovog leta“.

Prema rečima organizatora, najveći broj turista, koji je ove godine došao da vidi ovaj fenomen na Tisi, je iz Slovenije.

„Svake godine dolazi dosta turista iz Slovenije, ove godine ih je najviše, ali ima turista i sa Balkana i iz drugih delova Srbije. Najviše ipak ima Novosađana, Beograđana i Zrenjaninaca koji redovno dolaze svake godine pa ih je tako ove godine najviše“, kaže PR manifestacije Nevena Subotič.

U slavu tiskog cveta, insekta koji tri godine živi u mulju i nakon toga u jednom danu izlazi na površinu reke, vodi ljubav i ugine, mnogi domaći i strani turisti večeras su simbolično puštali u vodu zapaljene svećice na liciderskom srcu zamišljajući ljubavne želje.

Nevena Subotić kaže i da se prema legendi, želje koje se zamisle prilikom puštanja ovih sveca u vodu, uvek ostvare.

„Svi koji puste zapaljenu svećicu u vodu, njima ce se ispuniti ljubavne želje. Te svećice se puštaju na liciderskom srcu i onda Tisa prelepo izgleda. Sve to počinje negde oko osam sati, ljudi prilaze vodi i puštaju polako te svećice. Oko devet počinje koncert na bini koja je na samoj vodi. Posle toga, oko deset sati na vodi se dešava vatreni performans na vodi, tako da je tih dana Tisa prava pozornica“, rekla je Subotić.

U Novom Bečeju Tisa je počela da cveta pre nekoliko dana, ali se u toku trajanje same manifestacije posvećene ovom fenomenu nije mogao uočiti ovaj insekt i njegov performans na vodi.

U čast ovog fenomena, na Tisi je bio izveden specijalan efekat u vidu plesnog performansa i akrobacija.

Cvetanje Tise predstavlja izlazak iz vode miliona insekata pod imenom tisko cvet koji je nastao pre 200 miliona godina.

Po izlasku iz vode ovaj insekt izvodi kratki svadbeni ples i nakon nekoliko sati ljubavne igre umire.

Ovaj fenomen odigrava se samo na Tisi i Žutoj reci (Huangho) u Aziji, i traje nekoliko dana u zavisnosti od vremenskih uslova i klime.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*