Da li je odlazak iz Kabula moguć i posle 31. avgusta; Evropska unija evakuisala celokupno osoblje iz Avganistana

KABUL –

Lideri G-7 razmatraće da li će od talibana tražiti produženje roka za evakuaciju iz Kabula i posle 31. avgusta, koji su vlasti Islamskog Emirata Avganistan postavile kao „crvenu liniju“.

London će biti domaćin virtuelnog samita Grupe sedam čija će glavna tema biti situacija u Avganistanu.

avganistan,evakuacija

Izvor: EPA(Spanish Ministry of Defense HAND)

Britanski premijer Boris Džonson će tokom rasprave o krizi u Avganistanu inicirati nove sankcije protiv talibana, dok je američki predsednik Džozef Bajden najavio je podršku tom predlogu.

Uoči susreta, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je na međunarodno rešenje za izbeglice iz te zemlje.

Naglasila je da je važno da sve države uključene u misiju u Avganistanu obezbede dovoljne kvote za izbeglice i njihov bezbedan prolaz i da treba sprečiti da ljudi padnu u ruke krijumčara.

Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi razgovarali su telefonom o situaciji u Avganistanu, saopštio je Kremlj.

Dvojica lidera saglasila su se da uspostave stalni kanal za bilateralne konsultacije o razvoju situacije u Avganistanu, navodi se u saopštenju.

Direktor CIA u Kabulu razgovarao s liderom talibana?

Vašington post objavo je da se direktor CIA Vilijam Berns sastao u Kabulu sa vođom talibana Abdulom Ganijem Baradarom, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Predstavnici CIA i Belekuće nisu odgovorili na zahteve agencija za potvrdu te informacije.

Rojters navodi da je to sastanak predstavnika SAD sa talibanima na najvišem diplomatskom nivou od kada je ta grupa preuzela kontrolu nad celim Avganistanom.

EU: Evakuisali smo celokupno osoblje iz Avganistana

Evropska unija je evakuisala celokupno svoje osoblje iz Avganistana, osim nekih zvaničnika koji još rade na aerodromu u Kabulu, izjavio je portparol Evropske komisije.

„Celokupno osoblje koje je trebalo evakuisati je evakuisano“, rekao je portparol novinarima u Briselu.

„Na aerodromu još uvek imamo nekih zvaničnika kako bismo upravljali onim čime je potrebno upravljati, ali je evakuisano osoblje iz delegacije EU i njihove porodice“, poručio je portparol.

Berlin: Raste rizik od samoubilačkih napada Islamske drzave

Postoji sve veći rizik od samoubilačkih napada boraca Islamske države (ID) koji su ušli u Kabul, izjavio je danas glavni nemački vojni komandant general Eberhard Corn.

„Bezbednosna situacija nastavlja da se pogoršava“, rekao je Corn novinarima u Berlinu, a prenosi Rojters.

„Dobijamo signale iz američkih izvora, kao i iz naše vlastite procene, da sve veći broj napadača samoubica iz ID prodire u Kabul“, rekao je Corn, napominjući da je ovo jedan od najvećih rizika u ovom trenutku.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*