Da li nas očekuje poskupljenje?

Dugotrajna suša tokom ovog leta najviše se odrazila na rod suncokreta.

Za razliku od prošle godine, kada je u Srbiji proizvedeno 720.000 tona te uljarice, ove godine rod je manji za 100.000 tona, prenosi rts.

U fabrici ulja „Banat“ u Novoj Crnji i pored problema prouzrokovanih dugotrajnom sušom, silosi su napunjeni, te prerada protiče bez problema.

„Fabrika ulja ‘Banat’ je do sada otkupila više od 90.000 tona merkatilnog zrna suncokreta, što čini količinu otkupa na nivou prethodnih godina. Ovom količinom otkupa, omogući će se puna uposlenost proizvodnih kapaciteta i proizvodnja sirovog ulja preko 30.000 tona. Na taj način biće osigurana realizacija postavljenih planskih ciljeva vezanih za realizaciju rafinisanog ambalažiranog ulja, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu“, kaže komercijalni direktor fabrike ulja „Banat“ Nova Crnja Marko Todić.

Kvalitet ovogodišnjeg roda suncokreta je nepromenjen.

„Kvalitet suncokretovog zrna ove godine, bez obzira na sušni period koji je iza nas, je dobar. Znači kvalitet je nepromenjen, isti je kao i rod 2016. Uljnost se kreće oko 45 odsto, proteini između 14 i 15 odsto“, objašnjava rukovodilac proizvodnje fabrike ulja „Banat“ Nova Crnja Nada Grbić.

Prosečna porodica u Srbiji mesečno potroši četiri litra ulja, s obzirom da je ove jeseni cena sirovine porasla 10 do 15 odsto, pa u skladu s tim može se u narednom periodu očekivati i poskupljenje ulja od 10 do 15 dinara po litri, ističu u ovoj kompaniji.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*