Dačić o slučaju Bitići: Rezolucija Kongresa vid pritiska, neće uticati na odnos

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb
BEOGRAD –

Rezolucija kojom Predstavnički dom američkog Kongresa traži da se reši slučaj ubistva braće Bitići neće uticati na odnose Srbije i SAD tvrdi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Sa političkog aspekta rezolucija Predstavničkog doma neće imati posledice da ćemo prekinuti odnose sa SAD, ali to pokazuje da oni ne odustaju. To jeste jedan vid pritiska, ali to je kod nas kontraproduktivno“, rekao je Dačić.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

On je sinoć gostujući na RTS rekao i da je ubistvo braće Bitići nesumnjivo težak zločin, da počinioci treba da budu kažnjeni, ali da to ko je odgovoran nikako nije stvar političke odluke.

Šef srpske diplomatije kaže da je Srbiji u interesu da se pronađu počinioci, ali isto tako primećuje da ne postoji nijedan dokaz ko su oni, ni ko je nalogodavac, ali da ne postoji ni motiv.

Jer, kako objašnjava, on ne može da shvati „potrebu da neko ubije braću Bitići u julu kada je završen rat na KiM, kada počinjemo da puštamo borce OVK iz naših zatvora, kada smo pustili američke vojnike koje smo zarobili u ratu, tako da ne vidim šta bi bio cilj komande da se oni streljaju i zašto“.

„Ali, zločin je počinjen, a ko je za to odgovoran nije stvar političke odluke, rekao je ministar gostujući na RTS i dodao da su njegova saznanja u vezi s tim zločinom uvek bila u skladu sa onim što je tužilaštvo za ratne zločine radilo.

Dačić je podsetio da je u Srbiju dolazio tim FBI koji je razgovarao sa svedocima koje je ispitalo i naše tužilaštvo, te dodao: „Amerika je prošlog veka dala sebi pravo da može da vodi istragu o ubistvima svojih državljana širom sveta. U skladu sa tim su poslali svoju ekipu ovde. FBI ima ovlašćenja da pokrene istragu ako nije zadovoljan našim rezultatom“.

Dačić je, međutim, pomenuo i da se u tom slučaju ne radi o američkim turistima koji su došli na odmor u Srbiju, već o borcima OVK, tzv Atlantske brigade koju je činilo 400 američkih državljana albanskog porekla. Naveo je i da je porodica Bitići dala 500.000 dolara donacije OVK pre početka rata.

„Kad američki državljani odu u Islamsku državu ili Al Kaidu onda su oni teroristi, kad američki državljani dođu u OVK koja je bila na listi terorističkih organizacija, oni su došli u našu državu kao američki državljani, borili se, imali uniforme vojnih snaga protiv kojih smo ratovali, Da li su oni počinili ratne zločine u OVK i to je pitanje“, rekao je Dačić.

Navodeći da nikako nije za prikrivanje zločina, poručio je da se moraju pomenuti i zločini nad Srbima.

„Srbi su odavno navikli da naše žrtve neće biti jednako vrednovane kao neke druge. Učinili smo sve što se od nas tražilo što se tiče Haškog tribunala. To su dvostruki aršini“, rekao je on.

Ni sada, kako je dodao, ništa se nije promenilo, samo što će Amerika da donosi rezolucije kad je reč o njihovim građanima i interesima, a to znači da i mi treba da vidimo šta su naši interesi.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*