Dačić posle sastanka sa evropskim zvaničnicima: Uloga Srbije biće i dalje konstruktivna

Izvor: Tanjug video skrinšot
BRISEL –

Naše opredeljenje je da učinimo sve što možemo, vodeći računa o nacionalnim i državnim interesima, da nastavimo evropski put i usaglašavanje politike sa politikom EU, izjavio je ministar spoljnih poslova i prvi potredsednik Vlade Ivica Dačić.

On je, nakon odvojenih sastanaka u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, poručio da su i Borelj i Lajčak istakli veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Vučića kad je reč o poslednjim razgovorima u Beogradu o dijalogu Beograda i Prištine.

I Borelj i Lajčak su istakli odgovoran pristup Srbije, kao i želju da se u narednom periodu ne bave rešavanjem svakonedeljnih konflikata koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, po našem mišljenju isključivo krivicom albanskog premijera Aljbina Kurtija, već da pokušamo da postignemo dogovor koji bi dao čvršće garancije i omogućio mir i stabilnost u regionu, rekao je Dačić.

Kako je naveo, visoki briselski zvaničnici ponovili su ono što je predsednik Vučić rekao, a to je da smo spremni da radimo na osnovama i implementaciji ovog plana, kao i da im je jasno napomenuo šta su crvene linije, a to je članstvo Kosova u UN, kao i formiranje zajednice srpskih opština, što ne bi trebalo da bude sporno.

Rekao sam Borelju da sam upravo u ovoj zgradi gde smo imali sastanak potpisao Briselski sporazum na zahtev Ketrin Ešton i svih drugih međunarodnih faktora, da su oni izmislili zajednicu srpskih opština i da je deset godina nakon toga za nas apsolutno neprihvatljivo da bilo ko govori o tome da ne može da formira ZSO, kazao je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, i dalje se veoma negativno ocenjuje ono što se čuje iz Prištine, ali, uprkos tome, naša uloga će biti konstruktivna i dalje, nama je potreban mir stabilnost i da na takav način zaštitimo nacionalne i državne interese.

Na pitanje novinara koji su sledeći koraci u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da ostaje da se vidi da li je moguće da bude formirana zajednica srpskih opština, a to je, kako je ocenio, pitanje za Prištinu.

On je podsetio na izjavu predsednika Vučića, koji je rekao da Srbija očekuje nastavak dijaloga i da će igrati konstruktivnu ulogu.

To je ocenjeno i ovde na svim zvaničnim sastancima u EU kao pozitivna uloga i odnos Beograda, poručio je Dačić.

Govoreći o usaglašavanju spoljne politike sa politikom EU, Dačić je ponovio da ovde nije reč o vrednosnom opredeljenju Srbije po pitanju odnosa Rusije i Ukrajine, „već o refleksijama koje pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta ima kad je reč o našoj poziciji u drugim međunarodnim organizacijama i institucijama, odnosno našim odnosima sa zemljama koje podržavaju stav Srbije povodom članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, a jedna od tih zemalja je Rusija.

Što se tiče međusobnih odnosa, Dačić je precizirao da je opšti zaključak da treba da se unapredi operativna saradnja i ukazuje na pozitivni primere odnosa sa EU.

To znači da probamo da sve ono o čemu se ne slažemo, bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o Evropskoj uniji, dodao je, napominjući da je zaključeno da u odnosima sa EU treba više govoriti o svim prednostima, perspektivama i onome što se našim građanima zaista nudi.

Dačić je naveo i da je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozitivno ocenila usaglašavanje vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, kao i da je najavila skori dolazak u Beograd i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Borelj: Očekujemo konstruktivan pristup predlogu EU 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, da se od Beograda i Prištine očekuje konstruktivan pristup predlogu EU o normalizaciji odnosa.

Kako je saopšteno na sajtu EU, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost je rekao da je potrebno prevazići česte krize, i dodao da očekuje konstruktivan pristup obe strane i stoga konstruktivan angažman na nedavnom predlogu EU o normalizaciji odnosa.

U saopštenju se navodi da je Borelj pozitivno ocenio „jučerašnje javno izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ovom pitanju“.

Borelj je naglasio da je važno da obe strane u potpunosti ispune sve obaveze proistekle iz dijaloga, uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Borelj je ponovio posvećenost EU evropskom putu Srbije.

On je istakao zadovoljstvo zbog napretka u sprovođenju reformi i obaveza iz pristupnih pregovora, uključujući u oblasti vladavine zakona i slobode medija.

Takođe, pozdravio je korake koje je Srbija preduzela u usklađivanju vizne politike sa EU.

Dačić i Borelj su razgovarali i o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici (CFSP) i zajedničkoj sigurnosti i odbrambenoj politici (CSDP).

Borelj je rekao da je važno uskladiti CFSP nakon ruske „neisprovocirane i neopravdane agresije nad Ukrajinom“.

Visoki predstavnik je rekao da EU ima jaka očekivanja u vezi sa Srbijom, kao zemljom kandidatom za članstvo u EU, što podrazumeva da Beograd treba da stane uz EU po pitanju spoljne politike i odluka, a sve u skladu sa svojim strateškim izborom o evropskoj integraciji.

Borelj je pozdravio, kako se navodi, „kontinuirani, veoma kvalitetan doprinos Srbije Unijinim CSDP misijama i operacijama“.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*