Dačić: Postignut dogovor sa delom opozicije oko izbornih uslova, Dveri: Ništa još ne potpisujemo

BEOGRAD –

Članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca postigli su danas načelni dogovor o završnom dokumentu o poboljšanju izbornih uslova, a potpisivanje se očekuje sledeće nedelje, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Ovo danas je bio završni sastanak. Mi smo danas završili raspravu, ostaje da tim koji vodi Dejan Đurđević iz Vlade Srbije pretoči u papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Dačić novinarima.

Dačić je ocenio da su svi učesnici dijaloga zadovoljni, možda, kako je rekao, ne u potpunosti.

„Veliko je zadovoljstvo što je vlast pokazala želju za kompromisom i implementiraćemo sve što smo dogovorili, da sutra svi možemo da kažemo da je dijalog dao rezultate i da niko ne sme da koristi ove teme za bacanje ljage na Srbiju“, rekao je Dačić.

On je dodao da su svi na sastanku rekli da će potpisati dokument, navodeći da će se to dogoditi sledeće nedelje.

vucic, obradovic, radulovic, medjustranacki, dijalog, opozicija

Izvor: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/

Dačić je rekao da se načelni dogovor tiče izbornog zakonodavstva, izbornog procesa u smislu podnošenja lista prikupljanja potpisa, kontrole biračkog spiska, kontrole samog dana glasanja, rezultata izbora, saopštavanja rezultata, utvrđivanja rezultata do pitanja medija i finansiranje kampanje.

Predsednik parlamenta je zahvalio Vučiću koji je, kaže, učestvovao na više ovakvih rasprava i da se zahvaljujući njemu došlo do kompromisa po važnim pitanjima.

Dačić je istakao da članovi Radne grupe danas nisu odlučivali o datumu izbora, navodeći da je danas ponovljeno sve o čemu su više puta govorili, a to je da će izbori biti održani 3. aprila.

„Ovde su još jednom ponovljeni rokovi za raspisivanje izbora koji su utvrđeni ustavom i zakonom“, rekao je Dačić i dodao da bi sredinom februara trebalo da budu raspisani beogradski i parlamentarni izbori, a početkom marta predsednički.

Još jednom je pozvao opoziciju da dostavi predloge za Privremeno nadzorno telo za praćenje izbora, te spomenuo da će opozicija pored članstva u RIK-u imati mesto i u stalnom sastavu biračkih odbora u Srbiji.

„Takođe, razgovaralo se i o broju potpisa potrebnih za određene vrste izbora, biće napravljena posebna Radna grupa koja će se baviti biračkim spiskom, utvrđivanjem pravilnosti o biračkom spisku“, naveo je Dačić.

djurdjevic, obradovic, seselj, medjustranacki, dijalog, opozicija

Izvor: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/

Kada je reč o medijima, javni servisi su se već izjasnili o tome šta bi bio njihov predlog, koje će emisije uvesti i kako će pratiti kampanju i izveštavati o strankama u vreme izbora.

Takođe, biće poslato i pismo svim drugim medijima da imaju u vidu demokratske principe.

Među prvima su jutros u Skupštinu stigli zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Sasa Radulović, a tu su bili i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i potpredsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić.

Obradović: Ništa ne potpisujemo dok ne vidimo završni dokument

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da taj pokret neće potpisati završni dokument o poboljšanju izbornih uslova, dok ne vide njegovu završnu verziju.

„Demantujem predsednika Skupštine Srbije ivicu Dačića, Dveri nisu rekle da će potpisati završni dokument dok ne vidimo završnu verziju i dok Predsedništvo ne donese takvu odluku“, rekao je Obradović novinarima.

On je podsetio da su Dveri tražile da sedam vodećih medija dostavi medija planove, u kojima bi se povećalo učešće opozicije u medijima, kao i formiranje nadzornog tela za praćenje izbora.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*