Dačić: Srbija spremna za članstvo u OIF

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija spremna da u predstojećem periodu otpočne proceduru za dobijanje statusa punopravne članice Međunarodne organizacije frankofonije.

Dačić je o tome govorio na otvaranju seminara „Jačanje institucionalne saradnje Međunarodne organizacije frankofonije sa Srbijom i zemljama centralne i istočne Evrope i frankofone mogućnosti Srbije“, podsetivši na desetogodišnje učešće i uspešnu saradnju Srbije sa OIF.

Dačić se takođe usprotivio politizaciji rada međunarodnih organizacija kao što je ova:

„Iako je tzv. Kosovo dobilo status posmatrača u OIF na Samitu u Dakaru, novembra 2014, istakao bih da nije namera, ni želja Srbije, da se bilo ko izoluje, ali smo protiv politizacije rada međunarodnih organizacija od OIF, Uneska i čitavog sistema UN-a“, rekao je šef srpske diplomatije.

Srbija je snažno posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, naglasio je Dačić i dodao da Beograd podržava da Priština učestvuje u radu brojnih regionalnih i međunarodnih inicijativa, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

„Republika Srbija iskreno deli vrednosti Međunarodne organizacije frankofonije, čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost. U potpunosti podržavamo misiju organizacije na planu unapređivanja lingvističkih i kulturnih različitosti i davanju podrške izučavanju i upotrebi francuskog jezika u međunarodnim odnosima, ali i unapređivanju mira, demokratije i ljudskih prava i razvijanju saradnje u funkciji održivog ekonomskog razvoja“, rekao je Dačić.

Kako kaže, Srbija podržava i želi da se uključimo u sve aktivnosti Frankofonije na praćenju savremenih svetskih zbivanja kako bi se uskladili ciljevi i delovanje organizacije sa izazovima koje nameću savremeni međunarodni odnosi.

Prema njegovim rečima, u tom svetlu jasno je da aktivnosti Frankofonije aktivno doprinose jačanju miroljubivog, interkulturalnog dijaloga i razmene, u svetu rastuće globalne međuzavisnosti.

On je podsetio da je prvi spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU.

Aktivno smo posvećeni napretku u procesu pregovora i otvaranju novih pregovaračkih poglavlja. Istovremeno, nastojimo da maksimalno unapredimo saradnju, kako sa velikim zemljama SAD, Rusijom i Kinom, tako i sa svim partnerima u svetu, kao i da aktivno učestvujemo u radu regionalnih i međunarodnih organizacija, dodao je ministar.

Sve navedene aktivnosti zasnovane su na našem opredeljenju da vodimo principijelnu i miroljubivu politiku, kaže Dačić.

On je podsetio da je na Ministarskoj konferenciji u Jerevanu, oktobra 2015.godine, zajedno sa 16 zemalja članica i posmatrača, stalni predstavnik Srbije u OIF potpisao sa administratorom OIF Memorandum o državnoj frankofonoj inicijativi u okviru programa „Francuski u međunarodnim odnosima“ za period 2016-2018.

U pripremi je zaključivanje sporazuma o saradnji za period 2019-2022., dodao je Dačić.

U narednom periodu, dodatno ćemo osnažiti aktivnosti u okviru institucionalne saradnje sa frankofonijom u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i svim drugim programima OIF sa naglaskom na davanje doprinosa jačanju političke i ekonomske frankofonije, ističe šef diplomatije.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*