Dačić: Zajednička sednica skupština Srpske i Srbije u novembru

BANJA LUKA –

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas u Banjaluci da će zajednička skupština Srbije i Srpske biti održana narednog meseca u Beogradu, a povodom jubileja 30 godina od Parlamenta Srpske.

„Mnogi nemaju predstavu koliko su ti datumi značajani. Možda 30 godina ne predstavlja veliku vremensku distancu, ali za Srbiju i Republiku Srpsku bile su prekretnica za budućnost“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

republika, srpska,, cvijanovic,, dacic

Izvor: Instagram

Dačić je poručio da je „RS uspela da sačuva 30 godina, ne samo svoje institucije, već i veru ljudi u to da mogu biti sami na svome“.

„To znači da imate apsolutnu podršku Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma gde smatramo da svaka kapitalna odluka koja se tiče odnosa i pozicije naroda i entiteta i pozicije neke centralne vlasti na nivou BiH, ukoliko se menja, mora se zasnivati na saglasnosti sva tri naroda i oba entieta“, rekao je Dačić i dodao:

“ Mi smo svi željni mira i želimo da se sačuv amir, ali isto tako i ustavne pozicije i ovlašćenja RS. Samim tim Srbija će garanovati sve ono što ne prozilazi samo iz Dejtonskog sporazuma, već i sve ono što smo zajedno uradili počevši od sporazuma o specijalnim odnosima“.

Istakao je kako se „ništa novo ne dešava na ovim prostorima, te da se ove stvari dešavaju decenijama unazad“.

„To se zove pokušaj da se izgira Dejtonski sporazum time što će se uzimati sve više ovlašćenja od RS. Da na kraju entiteti gotovo nemaju nikakav značaj. I danas me Dodik informisao o poslednjim merama i najavama mera koje idu na uzimanje dodatnih ovlašćenja RS“, rekao je.

Kazao je kako su političke stranke u Parlamentu Srbije podnele inicijativu da čuju Dodika i druge političke stranke RS o ovom problemima te da će jedan takav sastanak biti organizovan u Beogradu tokom narednog meseca.

„Samo dogovor može da očuva najvažniju stvar, a to je mir“, rekao je Dačić i istakao da je Srpska sačuvala svoj identitet.

Poručio je da specijalne veze između Srpske i Srbije su „živa veza“ između istog naroda.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima snagu za samoodrživost, te da će Narodna skupština Srpske u narednim danima donositi odluke koje će vratiti ustavnu poziciju.

Sa Dačićem je, kazao je, razgovarao o međusobnoj saradnji Srpske i Srbije.

„Danas smo razgovarali o vremenu iza nas. Ocenili smo da je ta saradnja oduvek bila izrazito dobra i puna međusobnog uvažavanja“, kazao je Dodik.

Istakao je da je Dačić prisutan na prostira Srpske u svakom pogledu i da je bio je akter svih dešavanja.

„Delili smo iste vrednosti za mir, stabilnost, napredak i sve ono što prati jedno demokratsko društvo“, naveo je Dodik.

Naglasio je da Srbija i Srpska pokazuju da mogu u demokratiji samostalno da upravljaju svojim resursima.

„Srpska ima snagu za to. Pokušavaju antidejtonskim delovanjem da nam oduzmu sve nadležnosti, a naša Skupština će odgovoriti na sve to“, naveo je Dodik.

Cvijanović: Odnosi Republike Srpske i Srbije na najvišem nivou

Predsednica Republike Srpske Željkak Cvijanović saopštila je da je danas u svečanoj atmosferi, povodom obeležavanja 30. godišnjice Narodne skupštine Republike Srpske, u Palati Republike ugostila drage prijatelje iz Srbije.

pastor,, cvijanović

Izvor: Instagram

Nakon razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije i skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Ivicom Dačićem i Ištvarnom Pastorom, Cvijanović je na Instagramu napisala.

„Zajednički smo ocenili da su institucionalni odnosi Srbije i Republike Srpske na najvišem nivou, te izrazili punu opredeljenost daljem jačanju saradnje i naših bratskih veza“.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*