Dalibor Rožić: Novi Sad polako dobija izgled kakav zaslužuje

Dok Novi Sad broji dane do trenutka kada i zvanično postaje Evropska prestonica kulture, u međuvremenu s ponosom dobija još jednu titulu – najboljeg evropskog trend brenda u oblasti kulture.
s
Foto: Grad Novi Sad

 Predstavnici Grada, kao i veliki broj sugrađana, potvrđuju radost u susret kvalitatnim kulturnim sadržajima tokom 2022. godine, pa i u budućnosti. Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić istakao je da je velika stvar već sama činjenica da se Novi Sad za jednu tako važnu nagradu našao u konkurenciji evropskih gradova, poput Berlina, Drezdena i Beča. Uz to navodi da nas 2022. godine, sa učesnicima iz celog sveta, očekuje prebogat program.

– Siguran sam da ćemo na upečatljiv način pokazati zašto je Novi Sad dobio i dve prestižne evropske nagrade “Melina Merkuri” i “Najbolji trend u kulturi” – naglasio je Rožić. – Neverovatan je osećaj zbog potvrde svega što smo u duhu zajedništva radili proteklih godina, odnosno što je baš naš Novi Sad dobio nagradu za evropske kulturne brendove. Ovo priznanje je posebno značajno i zbog toga što brend podrazumeva autentičnost, inovativnost, nešto što ste uradili po potpuno originalnoj recepturi. „Doček“, „Kaleidoskop“ i „Kulturne stanice“ su koncepti koji su tako dobro ocenjeni i zbog kojih je Novi Sad zasijao u Drezdenu. Okupljati ljude oko plemenitih ideja, korisnih za pojedinca, kao i za društvo, za mene je uzvišen čin, a simbolikom Kaleidoskopa prikazati raznolikost, kao najveću vrednost, i ukazati na to da postoji nebrojano mogućnosti za svakog od nas, takođe je za svako poštovanje.

Kulturne stanice su na neki način razbudile Novi Sad. Pored toga što služe za razvoj kulture, postale su mesta za aktivan društveni život.

Siguran sam da ćemo na upečatljiv način pokazati zašto je Novi Sad dobio i dve prestižne evropske nagrade „Melina Merkuri” i „Najbolji trend u kulturi” (Dalibor Rožić)

– Zapravo, trebalo bi da motivišu ljude da participaraju više i da zajednički dolaze do najboljih rešenja, koja na kraju doprinose kvalitetu života uopšte – smatra Dalibor Rožić. – Izuzetno mi je drago što se pokazalo da projekti Evropske prestonice kulture nisu puka forma koja će dati neke kratkoročne benefite. Ti projekti zapravo su mehanizmi suštinskih promena nabolje i zaista su animirali Novi Sad da energično deluje na polju kulture, te da kultura postaje način života i posmatra se kao motor razvoja sredine. Nagrada za najbolji evropski kulturni brend samo nam je dala vetar u leđa i pokazala da se vrednost onoga što radimo izdvaja i van granica naše zemlje.

Prema Rožićevim rečima, projekat „Novi Sad–Evropska prestonica kulture“ napreduje planiranom dinamikom, a uzevši u obzir izazove koje je pandemija svima nametnula, Fondacija, koju je Grad u tu svrhu osnovao, realizacijom projekta rukovodi na najbolji mogući način.


Kultura je otvoreno mišljenje

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je saradnju državnih i institucija kulture i obrazovanja ocenio kao veoma važnu, čak neophodnu, zbog čega je to posebna tema Strategije kulturnog razvoja.

– Projekti u kulturi izuzetno su rasprostranjeni, a različiti, živimo u dobu u kojem je holistički pristup prepoznat kao najbolji. Fenomeni se uvek posmatraju kao deo šire slike, a najšira slika je bolje i pravičnije društvo koje je na strani svakog pojedinca. Kultura zapravo podstiče čoveka da aktivno živi i učestvuje, da bude upitan i da odgovara, promišlja, kritikuje, a ne da robotizovano obavlja dodeljene društvene uloge. Kada tako posmatramo kulturu, onda je jasno koliko je potrebna međusektorska saradnja i koliko je bitno da podstičemo kulturni život u svim delovima grada. Kulturne stanice već sada su pokazale opravdan razlog postojanja, ali mislim da će tek u budućem vremenu biti jasno koliko je to ispravan potez – poručio je Rožić.


– Naročito sam ponosan na to što smo Strategiju kulturnog razvoja imali i pre nego što smo postali Evropska prestonica kulture – navodi Dalibor Rožić. – Već pri izradi tog dokumenta pokazali smo da kulturi pristupamo veoma promišljeno, sveobuhvatno, i da su u centru pažnje umetnici i radnici u kulturi koji su taj krovni dokument konsenzusom kreirali zajedno sa Gradom. Takođe, drago mi je što sve ustanove kulture u Novom Sadu, organizacije i pojedinci sada aktivno sarađuju i na taj način nastaju potpuno nove vrednosti. Pretvaranje Kineske četvrti, prostora koji je bio potpuno neiskorišćen, u Kreativni distrikt, u stožer kulturnog razvoja, za mene je posebno bitan poduhvat, naročito zbog činjenice da kroz taj proces čuvamo industrijsko nasleđe, a stvaramo nove kapacitete za kreativne industrije, kulturu i umetnost. Obistinjuje se dugogodišnji san Novog Sada da podgrađe Petrovaradinske tvrđave zasija istinskim sjajem, a uspevamo da uredimo i prelepa arhitektonska zdanja i spomenike kulture u centru, kao i u drugim delovima grada. Novi Sad polako dobija izgled kakav i zaslužuje, kao Srpska Atina na koju smo svi ponosni.

Zahvaljujući ogromnoj podršci države i evropskih fondova, kako Rožić navodi, Novi Sad ulaže u infrastrukturu, u ustanove, prostorne kapacitete, dobija novo, lepše lice, ali ne u materijalnoj sferi, već u odnosu prema kulturi. Osvrnuo se, takođe, na legat koji titula Evropske prestonice kulture ostavlja našem gradu.

– Titula Evropske prestonice kulture omogućila nam je da pokažemo koliko zaista vredimo i koliko možemo – potvrđuje Rožić. – Iako smo dobili fantastičan, u evropskim okvirima jedinstven objekat Muzičke i Baletske škole, i po prvi put pravu koncertnu dvoranu, najveći legat je to što su ljudi videli da, kada se udruže i kada sarađuju, mogu da ostvare sve što požele, da ograničenja ne postoje. Videli su da Grad nije puka administracija koja je slovila za to da uglavnom koči projekte, već je partner i saradnik svima koji žele da stvarnost menjaju nabolje. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, uveren sam da će Novi Sad biti izbor mnogih turista, te da će se iskazati stvarna snaga kulturnog turizma.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*