Dan SNP-a: Zlatne medalje Aleksandri Pleskonjić i Miodragu Petroviću

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Danas je dan Srpskog narodnog pozorišta, našeg najstarijeg teatra osnovanog davne 1861. u Novom Sadu, koji ovog puta neće biti proslavljen svečanom akademijom i umetničkim programom, kao dosad, iz svima poznatih razloga.

Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

Ali, ni u ovoj 159. godini od osnivanja, na ovaj dan nisu izostala proglašenja dobitnika tradicionalnih godišnjih nagrada, kao ni beseda upravnika SNP- a Zorana Đerića.

Zlatne medalje dobili su prvakinja Drame Aleksandra Pleskonjić, koja je ostvarila više od 50 zapaženih uloga i “u svakoj bila posebna i drugačija”; prvak Drame Miodrag Petrović, koji je odigrao “veliki broj zapaženih uloga, po?ednako dramskog i komičnog karaktera”; i Baletska škola u Novom Sadu, povodom 70 godina od osnivanja i u znak zahvalnosti za višedecenijsku saradnju.

Prvakinji Baleta i pedagoškinji Gordani Simić pripala je Srebrna medalja, a Bronzanu medalju dobili su Đura Macanović, glavni majstor tapetarske radionice – šef, i Eržebet Zagorac, članica hora Opere SNP-a.

Godišnje nagrade dobili su: Ana Đorđević, rediteljka predstave “Smederevo 1941”; glumac Milan Kovačević, za uloge u predstavama “Jovanča na putu oko sveta” i “Smederevo 1941”; Nataša Barbir, suflerka Drame; ansambl dramske predstave “Tartif”; Ana Đurić, prvakinja Baleta, za ulogu Lize u baletu “Vragolanka”; Samjuel Bišop, solista Baleta, za ulogu Mame Simone u “Vragolanki”; Milan Ivan, solista Baleta, za ulogu Kolena u “Vragolanki”; Saša Senković, scenograf predstave “Vragolanka”; Nebojša Babić, solista Opere, za ulogu Mefista u operi “Faust”; Senka Ranosavljević, kostimografkinja u operama “Rigoleto” i “Faust”; Vesna Kesić Krsmanović, šef Hora Opere SNP- a, za rad na operi “Sardanapalo”; Željko Piškorić, scenograf više predstava; Marina Sremac, kostimografkinja više predstava; Muška krojačka radionica; Dušan Jovanović, majstor tona – šef; Rade Raca, službenik obezbeđenja gledališta i scene; Brigita Jovanović, razvodnica; Jožef Mađar, magacioner; Bojan Kvrgić, administator informacionih sistema i tehnologija; Minea Milka Sremac, pravna saradnica; i Zorica Tomić, pravna saradnica.

Pohvale su ove godine dobili: predstava „Travnička“ hronika, režija Nikita Milivojević; Vukašin Ranđelović, glumac u više predstava; Tijana Marković, glumica u više predstava; ansambl Baleta za predstavu „Vragolanka“; Igor Tauber, baletski igrač, za ulogu Alena u „Vragolanki“; ansambl Opere za realizaciju premijere  „Rigoleta“; Hor Opere, za učešće u „Faustu“; Orkestar Opere, za učinak na turneji u Kini; Aleksandar Nikolić, reditelj, za saradnju sa ansamblom Opere; ansambl Opere, za ostvarene visoke rezultate; Marko Radanović, dizajner svetla; Branislav Rapić, glavni dekorater-šef; Nada Danilovac, asistentkinja scenografa; Nenad Radulović, rekvizitar; i Tijana Valenćik, službenica obezbeđenja gledališta i scene.

Ove godine Balet SNP-a obeležava 70 godina od osnivanja, te je planirano da na dan SNP-a premijerno bude izvedena “Ohridska legenda” Stevana Hristića, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova, jer je to prva baletska predstava koja je izvedena u novoj zgradi SNP- a 1981. Balet „Ohridska legenda” svakako će biti premijerno izveden u okviru proslave jubileja, ističu u SNP-u, i dodaju da će se sve njihove aktivnosti nastaviti po okončanju vanrednog stanja.

Umesto toga, danas od 14 do 24 sada moći će da se onlajn pogleda predstava „Svetozar”. Reč je o građanskoj drami o Svetozaru Miletiću, prema tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*