Dan studenata se obeležava u senci pandemije

Foto: Ekonomski fakultet

Studenti Univerziteta u Beogradu svoj dan, 4. april, obeležavaju van svojih fakulteta, uz onlajn nastavu. Prvi utisci govore da su se studenti bolje snašli u novom vidu nastave, ali od univerziteta traže da broj ispitnih rokova ostane isti uprkos vanrednom stanju.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je, uz čestitke za Dan studenata, rekla da nastava teče malo drugačije nego što je uobičajeno i da su prvi rezultati onlajn nastave vrlo uspešni.

Foto: Ekonomski fakultet

„Čini se da su se studenti tu bolje snašli i da im odgovara ovaj vid komunikacije. Nastavnici su vrlo posvećeni i uspeli su da za vrlo kratko vreme pripreme nastavne sadržaje koji obično nisu onlajn dostupni“, navela je rektorka Popović u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodala je da očekuje da komunikacija između studenata i nastavnika bude još bolja i da su studentski parlamenti fakulteta i Univerziteta tu da budu spona i veza između uprava fakulteta i studenata.

Rektorka Univerizeta u Beogradu je ocenila da će studenti zbog onlajn nastave imati više znanja jer su ga lakše stekli kroz intenzivnu komunikaciju sa nastavnicima, a kada je reč o ispitima, navela je da će oni zavisiti od dužine trajanja vanrednog stanja.

„To će uticati i na dužinu semestra i na organizaciju poslova koji slede posle toga. Ono što je sigurno je da nijedan student neće biti ugrožen i da nikom neće biti uskraćena mogućnost da izvede proveru znanja“, navela je Ivanka Popović.

Rektorka Ivanka Popović je istakla da je Univerzitet u Beogradu u kontaktu sa univerzitetima u regionu i širom sveta i da visokoškolske ustanove razmenjuju iskustva koja stiču u onlajn nastavi tokom pandemije.

Studenti: Ne sme se dovoditi u pitanje broj ispitnih rokova 

Predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Margareta Smiljanić navela je da nastava počela na svim fakultetima, ali ne i na svim predmetima zbog toga što neki nastavnici nemaju tehničke mogućnosti, dok određeni predavači smatraju da onlajn predavanja nisu dobar vid nastave.

„Studentima ovo nije raspust, oni imaju svakodnevna predavanja i svakodnevne vežbe. I dalje komuniciramo sa profesorima i asistentima na koji način će ta nastava biti organizovana u smislu predispitnih obaveza. Ono što mislimo da se ne sme dovoditi u pitanje uopšte jeste broj ispitnih rokova koje će studenti imati“, istakla je Smiljanićeva.

Dodala je da će biti osnovano koordinaciono telo koje će uključivati predstavnike univerziteta, ali i predstavnike studenata preko Studentske konferencije univerzitetâ Srbije i da će putem tog tela izneti svoje zahteve.

Studentski zahtevi će, prema rečima Margarete Smiljanić, biti reprogrami za školarine zbog aktuelne situacije, isti broj ispitnih rokova, kao i da se utvrdi kako će trenutni način sprovođenja nastave uticati na završetak školske godine.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*