Dan Subotice uz simfoničare i Natašu Bekvalac

Foto: Grad Subotica

SUBOTICA: Subotica svoj rođendan počinje da slavi nizom manifestacija.

                      Foto: Grad Subotica

Kruna programa biće koncert na Gradskom trgu kada će nastupiti pevačica Nataša Bekvalac. Ove godine u obeležavanju proslave posebno su uzele učešće ustanove kulture, a kao i prošle godine na maloj bini u centru grada, 31. avgusta od 13 do 19 časova predstaviće se mladi Subotičani.

U Art bioskopu „Lifka“ i “Abazija” predviđene su filmske projekcije, a za ljubitelje likovne umetnosti, izložbe su planirane u Savremenoj galeriji, Muzeju, u ZOO vrtu, na Otvorenom univerzitetu, u Galeriji „Viko Perčić“. Članica Radne grupe za obeležavanje Dana grada 2019. godine Jasmina Stevanović rekla je da sada već tradicionalno udruženja i škole učestvuju u programu i gradu na taj dan poklanjaju i promovišu sve ono što tokom godine stvaraju.

U četvrtak, sa početkom od 19 časova u Vestiblu Gradske kuće  biće otvorena izložba slika sa Likovne kolonije „Vidovdan 2019”, Dom kulture Gračanica, dok u Park Rajhl Ferenca, u slučaju kiše u Fondaciji Danilo Kiš, biće održan koncert vokalnog kvarteta MING.

Kulturno zabavni program će biti raznovrsan za svačiji ukus. U petak 30 avgusta u centru grada na velikoj bini biće održana dva koncerta. Od 19 časova nastupiće tamburaši Subotičkog tamburaškog orkestra, a od 21 čas subotičku publiku će zabavljati pevačica Nataša Bekvalac.

– Drago mi je što sam deo rođendanskog programa obeležavanja Dana grada Subotice. Potrudićemo se da Subotičane zabavimo i donesemo prelepu ljubavnu atmosferu u vaš grad. Volim da dođem u Suboticu. Palića se sećam još dok sam išla u školu, pa smo išli na eskurzije, a nedavno sam posetila Suboticu i Palić sa ćerkom – rekla je pevačica Nataša Bekvalac.


U nedelju Subotički polumaraton

U nedelju 1. septembra biće održan i treći Subotički polumaraton. Broj učesnika ove godine je dupliran u odnosu na prošlu godinu, a prijavljeni su takmičari iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Poljske, Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Nepala. Novina ove godine je staza duga deset kilometara koja nosi naziv „Infostudova desetka”. Osim ove, učesnici na Polumaratonu mogu, kao i prethodne dve godine, da biraju staze od pet i 21 kilometar.


Članica Radne grupe za održavanje proslave Dana grada 2019.godine Jasmina Stevanović je rekla da program na maloj bini koja će biti postavljena u centru grada 31. avgusta počinje odmah posle završetka Svečane sednice grada i to od 13 do 19 časova.

– Predviđen je zaista interesantan program sa mnogo učesnika, uglavnom mladih. Tradicionalno udruženja, škole i to je prilika da promovišu svoje aktivnosti i pred svojim sugrađanima sve ono što su radili prethodnih godina. U subotu će se isto tako predstaviti članovi Subotičkog  simfonijskog  orkestra sa operskom divom Jadrankom Jovanović – rekla je Jasmina Stevanović.

Kristina Mate ispred subotičkog Simfonijskog orkestra najavila je pravi spektakl za sve ljubitelje klasične muzike. Ona je istakla da će ovo biti njihov drugi nastup ove godine, a do kraja su planirana još dva.

– Koristim priliku da se zahvalim gradonačelniku Bogdanu Labanu što nas podržava i time održava visok nivo kulture u gradu. Za rođendanski program ove godine smo izabrali popularnu klasiku poput poznatih arija, orkestarskih delova, opera, operetta od Čajkovskog, Štrausa, Pučinija.. – kazala je Kristina Mate.

U obeležavanju Dana grada biće uključene i kulturne ustanove grada i to za ljubitelje likovne umetnosti planirane su izložbe, dok će se projekcije filmova puštati u Art bioskopu Subotica i Abazija na Paliću. U Vestiblu gradske kuće 1. septembra sa početkom u 9 časova biće otvorena izložba Gradskog muzeja „Subotica kraljica sportova od 1878. do 1941.godine“

Istog dana, 1. septembra na gradskom Trgu slobode od 19 do 23 časa nastupiće: El gusto del flamenco -flamenko i latino muzika, bend „Night cruisers“ i mađarska grupa „Anna and the Barbies”.

Direktor Turističke organizacije grada Subotica Aleksandar Medaković kazao je da Turistička organizacija Subotica aktivno učestvuje u obeležavanju Dana grada i da su ove godine izdvojili 3,4 miliona dinara za program proslave Dana grada. Pored toga, Turistički informativni centar na adresi Trg Slobode 1 radiće produženo i to: u petak od 8-20 časova, subota 9-15 časova i nedelju od 14 do 20 časova.

Drugog septembra, sada već tradicionalno gradonačelnik Bogdan Laban i  predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford posetiće bebe koje su rođene 1.septembra i njima i njihovim majkama uručiti prigodne poklone.

Prvog septembra 1779. stanovnici Subotice su Mariji Tereziji dali 5000 zlatnika i 266.666 forinti, a zauzvrat dobili status slobodnog kraljevskog grada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*