Dan žalosti u Mađarskoj: Sećanje na aradske žrtve

Širom Mađarske, ali i u okruženju u mestima gde pretežno živi mađarska zajednica, danas se obeležava Dan žalosti u znak sećanja na generale i političare pogubljene nakon neuspele revolucije Lajoša Košuta i Šandora Petefija. Odlukom prekog suda carske Austrije na smrt je, naime, osuđeno 13 generala mađarske vojske, koji su, 6. oktobra 1849, obešeni ili streljani u rumunskom Aradu, dok je prvi mađarski premijer grof Lajoš Baćanj ubijen u Pešti.

Centralna komemoracija je počela ispred zgrade parlamenta na Košutovom trgu u Budimpešti, gde je, uz prisustvo šefa države Janoša Adera, najpre podignuta, pa na pola koplja spuštena nacionalna zastava.

foto: RTV

Potom su na Mauzolej Lajoša Baćanja, na Spomen-groblju na Fiumei putu, tokom prigodne ceremonije položeni venci u ime najviših državnih funkcionera, ustanova i brojnih civilnih organizacija.

Sećanja na stradalnike iz revolucije 1848-49. evocirana su i u Slovačkoj, Rumuniji i Srbiji, utoliko pre što šest od 13 pogubljenih generala potiče sa teritorije današnje Vojvodine.

Mađarski parlament je 2001. godine doneo odluku da se 6. oktobar proglasi Danom žalosti. Postoji još sam jedan takav dan, 4. novembar, kada su sovjetske trupe 1956. tenkovima ušle u Budimpeštu, definitivno srušile vladu Imrea Nađa i na čelo države postavile komunistu Janoša Kadara.

Izvor: RTV(Srđan Basić)

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*