Danas je obeležena 76. godišnjica racije u Bačkoj

Danas je u Žablju obeležena 76. godišnjica racije u Bačkoj. Centralnom pomenu u Žablju kojim je obeležena 76. godišnjica zloglasne januarske racije 1942. godine u južnoj Bačkoj, prisustvovao je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Parastos u Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Žablju, služio je episkop bački dr Irinej u znak sećanja na nevino stradale Srbe, Jevreje i Rome.

„Svim nevinim žrtvama tog strašnog i obezljuđenog vremena odajemo zasluženu poštu, sa istim porukama koje danas šaljemo iz Žablja, da mržnja više nikada ne sme da ovlada ljudskim dušama, a nevina krv da isprlja bilo čije ruke i da nikada više ne sme da bude ni zločina, ni osvete. Svaka nevina žrtva zaslužuje pomen i poštovanje, a nijedan zločin ne može da ima ni opravdanje ni pomilovanje“, rekao je predsednik Mirović.

Odajući poštu žrtvama, predsednik Mirović je podsetio na reči tadašnjeg poslanika mađarskog parlamenta Endrea Bajči Žilinskog, koji je u otvorenom pismu predsedniku mađarske Vlade 19. januara 1942. godine dok je racija još trajala, upozorio da je u južnoj Bačkoj izvršena protivzakonita i neodgovorna akcija krvoprolića i da je među ubijenima bilo dece i žena.

Preko 700 dece, staraca, žena, stradalo je u Žablju. Izgubili su živote samo zato što su bili druge vere ili nacije. Ljudi su ubijani u domovima ili su odvođeni na Tisu kako bi tamo okončali svoje živote.

Racija je sprovedena između 4. i 29. januara 1942. godine, otpočela je u Šajkaškoj oblasti, nastavila se u Novom Sadu i završila u Bečeju, tokom koje je na najsvirepiji način od strane mađarskih okupacionih snaga ubijeno i pod led bačeno više od 4000 Srba, Jevreja i Roma.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*