Danas je Svetski dan deteta

Danas, na Svetski dan deteta, deca širom sveta i u Srbiji će preuzeti važne uloge u medijima, politici, biznisu, sportu, i zabavi, da bi ukazali na najveće probleme sa kojima se suočavaju, saopštila je Kancelarija Unicefa u Beogradu.

Na današnji dan se obeležava godišnjica Konvencije o pravima deteta, podseća se u saopštenju i ukazuje da sva deca imaju prava iz ove Konvencije, bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju ili invaliditet.

Ipak, dodaje se, uprkos odredbama Konvencije i napretku koji je postignut, statistika pokazuje da se deca u Srbiji i dalje suočavaju sa velikim izazovima.

Kako se navodi, 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 odsto dece živi na liniji siromaštva, skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30 odsto dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu.

Polovina dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić, a samo 9 odsto najsiromašnije dece i 6 odsto dece iz romskih naselja pohađa vrtiće, skoro 80 odsto dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju, više od 40 odsto dece je izloženo nasilnim metodama, disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

„Obeležavanje Svetskog dana deteta će omogućiti da se čuje glas dece i da ona ukažu na najveće izazove sa kojima se suočavaju. Deca će u Skupštini Republike Srbije predstaviti rezultate istraživanja, u kojem su deca, posebno ranjiva deca, iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči“, ističe se u saopštenju.

Istovremeno, nisu sva deca te sreće da uz roditelje bezbrižno odrastaju. Svratište ima za cilj da spreči negativne posledice koje deca trpe zbog načina života na koji su prinuđena.

Položaj dece u Srbiji je bolji nego pre 10 godina, smanjena je smrtnost novorođenčadi i male dece za 50 odsto, više dece se upisuje u školu, ali i dalje ima puno posla u svim oblastima, izjavio je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo.

„Dvadeset posto dece mlade od tri godine ne ide na vakcinaciju, 50 odsto dece ispod tri godine ne ide u vrtić, a kod najsiromašnijih slojeva društva, tek devet odsto dece ide u vrtić. Imate i nasilje nad decom – jedno od četiri dece starosti do dve godine se fizički kažnjava“, rekao je Sen-Lo za televiziju N1.

Prema podacima Unicefa, u Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a cak 30,2 posto dece živi na liniji siromaštva. Dvadeset procenata dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30 odsto dece mlade od pet godina nema adekvatnu ishranu. Prema tim podacima, 50 odsto dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtiće.

Direktor Unicefa kaže da su u Srbiji vidljivi napori da se situacija poboljša.

„Vlada Srbije uspostavlja sisteme propisa, ulaže u obrazovanje, u vrtiće, kao i u osnovno i srednje obrazovanje, gde pokušava da poboljša kvalitet nastave“, kaže Sen-Lo i dodaje da mediji igraju važnu ulogu u širenju tih vrednosti.

On je dodao da je svako treće dete u Srbiji u riziku od siromaštva. „Obrazovanje je ključno za razvoj svakog društva. Dokaz za to je da su sva istraživanja do sada pokazala da model obrazovanja može da razbije ciklus siromaštva“, rekao je direktor Unicefa u Srbiji.

Zbog toga Unicef u saradnji sa Vladom Srbije se složio da između 2016. i 2020. ima program za inkluzivno obrazovanje, koje će biti kvalitetno, rekao je Sen-Lo. Promeniće se nastavni plan i program kako bi se učenje vršilo po kompetenciji, a deca će moći da pohađaju dualno obrazovanje u srednjim školama, da bi mogla a se spreme za tržište rada.

Govoreći o statusu dece u svetu, Sen-Lo kaže da situacija „nije sjajna“ i da se situacija pogoršala u odnosu na pre 20 godina.

„Dvadeset godina posle usvajanja Konvencije o pravima deteta, u sedam zemalja imamo decu koja umiru pre 19. godine, a to su zemlje u kojima se ratuje, poput Sirije i Libije, u 14 zemalja imamo u opadanju obrazovanje dece, dok je u 21 zemlji siromaštvo u porastu, u nekima čak i dvostruko više, uglavnom u zemljama podsaharske Afrike“, rekao je Sen-Lo i dodao da manje devojčica pohađa školu.

Mihajlović: Više učiniti na sprečavanju dečijih brakova

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavila je danas, povodom Svetskog dana deteta, da zaštita i unapređenje prava deteta predstavljaju prioritet društva i da se mora uraditi više na sprečavanju dečjih brakova, kao jednog od najdrastričnijih oblika kršenja prava dece.

„Razvijenost jednog društva ne meri se samo snagom njegove privrede i modernim zakonima, već i po tome koliko mogućnosti ima svaki član društva, a posebno oni najranjiviji, među kojima su svakako žene i devojčice, da budu ravnopravni članovi društva i da ostvare svoj pun potencijal. Dečji brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje prava deteta, čije posledice trpi celo društvo, a najviše devojčice, kao deo populacije pred kojim je budućnost“, kaže Mihajlovićeva.

Ona podseća da podaci pokazuju da u Srbiji oko jedan odsto devojaka mlađih od 15 godina i 7 odsto mlađih od 18 godina stupi u brak, s tim da su dečji brakovi rasprostranjeniji u ruralnim sredinama i među siromašnima, a posebno u romskoj populaciji, gde čak 17, odnosno 57 odsto devojčica u istim starosnim grupama stupa u brak, saopštila je Kancelarija potpredsednice Vlade.

„Odgovornost celog društva je da ne dozvolimo da devojčice budu žrtve patrijarhalnih normi i rodnih stereotipa, već da zajedno radimo na tome da ovaj problem bude vidljiviji, da menjamo ukorenjene patrijarhalne stavove i da ulaganjem u njihovo zdravlje, obrazovanje i bezbednost omogućimo da devojčice ostvare svoj pun potencijal“, rekla je Mihajlovićeva.

„Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na tome već radi zajedno za UNICEF-om, ali samo širenjem kruga organizacija i partnera koji su sa nama možemo da napravimo iskorak kakav želimo i osiguramo da devojčice dobiju svaku vrstu podrške koja im je neophodna, od vraćanja u obrazovni sistem, zaštite zdravlja, bezbednosti, do ekonomskog osnaživanja“, istakla je Mihajlovićeva.

Donacija NISa

Kompanija „NIS“ je danas, na Svetski dan deteta, uručila donaciju vrednu ukupno oko milion i sto hiljada dinara Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu. Dom u Zvečanskoj je jedna od najznačajnijih ustanova za nezbrinutu decu u našoj zemlji. Donaciju su zajednički prikupili zaposleni u „NIS-u“ i sama kompanija, koja je udvostručila već prikupljena sredstva.

U okviru svečanog programa uručenja donacije, štićenike Centra u Zvečanskoj zabavio je mađioničar Igor, u čijoj predstavi su učestvovala i deca, nakon čega im se obratio generalni direktor „NIS-a“, Kiril Tjurdenjev.

„Voleo bih da vam kažem da je ovo poklon od srca svih zaposlenih u „NIS-u“ i želim da unate da ćemo uvek biti tu za vas. Danas je vaš praznik, Svetski dan deteta, ali ja želim da vam svaki dan bude srećan i da bude kao praznik.“

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije čestitao je deci iz Zvečanske Svetski dan deteta i zahvalio se zaposlenima u „NIS-u“ na donaciji. Ministar Antić se zahvalio i zaposlenima u domu zbog velike posvećenosti koju pokazuju u radu sa decom.

„Ja duboko verujem da društvena odgovornost, solidarnost, podrška ljudima, podrška deci treba da predstavljajuu osnovno merilo društva u kome živimo i svaki put sam i dirnut i obradovan i dobijem neku novu dozu optimizma, kada vidim da ima ljudi koji žele da pomognu, rekao je  Antić.

Direktor Centra u Zvečanskoj rekao je da će „NIS-ova“ donacija u mnogome poboljšati uslove boravka u centru.

„Mi smo vrlo zahvalni, prvo radnicima kompanije „NIS“, pošto smo shvatili da je upravo njihova namera da se naša ustanova na ovaj način podrži i da se obezbedi ono što je neophodno, mi godinama imamo tradicionalno dobru saradnju sa „NIS-om“ i nadam se da će ona biti nastavljena“,rekao je.

Donacija će biti iskorišćena za kupovinu opreme za video nadzor, za sve objekte u okviru ustanove, nameštaja, tepiha i toplih podloga za dečje sobe i materinski dom i predstavlja samo deo dugogodišnje tradicije u kojima „NIS“ i zaposleni u kompaniji doniraju novčana sredstva sa ciljem da pomognu unapređenje rada institucija koje su od vitalnog značaja za društvo.

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*