Danas promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

(Printskrin)

Najmlađi oficiri Vojske Srbije biće danas promovisani u svoje prve činove, na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića.

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 139 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Vojnu akademiju završava 121 kadet i kadetkinja 141. i 142. klase Vojne akademije, među kojima je sedam kadeta iz Oružanih snaga BiH, dok Medicinski fakultet VMA završava 18 mladića i devojaka 7. klase tog fakulteta. Tanjug

Najboljim kadetima biće uručeni pištolji sa posvetom.

To su potporučnici Kopnene vojske Milan Ašćerić, RV i PVO Petar Ilić, u rangu službi Stefan Živković i Medicinskog fakulteta VMA Tijana Stanojković.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije, da je pred našom zemljom mnogo izazova, ali da je uveren da ćemo sačuvati mir i stabilnost, a upravo je Vojska Srbije garant tog mira i stabilnosti.

„Bez vas, oficira, vojska ne bi mogla da postoji. Možemo da kupimo bilo šta, oružje, opremu, ali vi činite vojsku, vaša snaga, srce i ljubav prema otadžbini. Siguran sam da ćete uvek na najčasniji način obavljati svoj posao, da uvek budete na usluzi narodu i građanima”, poručio im je predsednik na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

Vučić je istakao da je srpska vojska danas mnogo snažnija nego pre nekoliko godina i decenija, sa mnogo više i boljeg, neuporedivo modernijeg oružja i oruđa, koje kupujemo više nego ikada, ali i sami pravimo u svojim fabrikama.

„I to činimo ne zato što želimo sukobe i ratove, već zato što želimo da se oni nikada ne dogode. Želimo da odvratimo svakog ko bi pomislio da izvrši agresiju na Srbiju”, poručio je Vučić.

On je konstatovao da je mnogo problema poslednjih decenija bilo sa regrutovanjem vojnika i privlačenjem ljudi u vojsku, pre svega, zbog niskih primanja.

„Mislim da danas vojsku volimo najviše, ona je ubedljivo najpopularnija institucija u Srbiji. Plate ćemo da povećavamo, živećete nešto lakše nego oni koji su pre vas bili u vojsci”, rekao je Vučić.

Dodao je da je oduševljen onime što je čuo o najboljima u klasi.

„Rekli su mi da su neverovatni talenti. Da je Petar Ilić, prvi u rangu, fantastičan talent i da dugo nismo imali takvog pilota koji može da čuva naše nebo. Beskrajno sam srećan što dobijamo takvu decu, što najbolji dolaze”, rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će takvi, najbolji i najtalentovaniji birati vojnički poziv, jer nema časnijeg, važnijeg i vrednijeg zanimanja nego čuvati svoju zemlju, štititi narod i slobodu.

To je, naglasio je predsednik, najviša i najvažnija vrednost.

„Želim vam da budete vredni, marljivi, da sanjate velike snove, da imate visoke ciljeve, da nikada ne prihvatite ravnodušnost, učmalost, da uvek želite više. Verujemo u vas, jer verujemo u našu budućnost. Želimo vam uspeh u budućnosti, da budete na ponos svojim porodicama i celoj Srbiji”, poručio je predsednik Vučić.

Program svečanosti uveličalo je učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, kao i Reprezentativnog orkestra Garde.

Promocija ispred Doma Narodne skupštine počela je u 10 sati. Tokom generalne probe juče su ešaloni budućih potporučnika izveli svečani defile, a na nebu su se pojavili parovi aviona Mig 29. Orao, Supergaleb i Lasta, kao i parovi helikoptera Erbas i Gazela.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*